A macska

Egy kis történelem

Napjainkban feltárt régészeti leletek bizonyítják, hogy a macskák háziasítása 9500 évvel ezelőttre tehető és Egyiptom környékéről ered. A bizonyítékok alapján már tudjuk, hogy a macskák ember közelébe települése hamarabb megtörtént, mint a kutyáké.

Az ókori Egyiptomban a macskákat szent állatoknak tekintették (olyannyira, hogy elpusztításuk halálbüntetéssel járt!), és a termékenység és nőiesség szimbólumának tartották. Napjainkban is érezhető még ennek hatása, mikor a nőket macskásaknak, míg a férfiakat kutyásnak vélik.

Később a macskákat már hasznosságuk miatt is tenyésztették, hiszen kiválóan tartották távol az egereket és különféle rágcsálókat az éléskamráktól, valamint a kígyókat a városoktól.

Egy fennmaradt történelmi leírásból tudjuk, hogy az egyiptomiak annyira tisztelték a macskákat, hogy az i.e. V. században egy perzsa hadvezér ezt figyelembe véve óriási előnyre tett szert. Utasítására, az arcvonalban álló embereinek élő macskákat kellett maguk elé tartaniuk miközben a városfalra támadtak. Ezzel a manőverrel a perzsák vérontás nélkül tudták bevenni a várost, mert az egyiptomiak nem voltak hajlandók fegyverrel védekezni, nehogy kárt tegyenek a szent állatokban.

I.e. 1500 körül már a Távol-Keleten is ismerték a macskákat, amik feltehetőleg Egyiptomból Indián keresztül kerülhetett oda. Kínában eleinte a gazdagság szimbólumaként tekintettek rájuk.

Ugyancsak Egyiptomból csempészték ki a görögök a Földközi-tengeren keresztül Görögországba és Britanniába a féltve őrzött állatokat. Pannónia területére már a rómaiakon keresztül keveredtek ide, ahol a szabadság és függetlenség szimbólumának tartották.

A középkorban a földművelésnél végzett szerepük miatt egyre jobban elterjedtek. 936-ban Hywel, az akkori walesi uralkodó törvényben tiltotta meg a macskák bármiféle bántalmazását, és értéküket pénzben is meghatározta!

Ám a legnagyobb tiszteletnek a macskák a tengeri utakat bejáró hajókon örvendtek. A XVI. századtól Európa szerte a fekete patkányok után a barna patkányok is megjelentek. A hajók gyomrában nyüzsgő patkányseregeken semmi más nem tudott felülkerekedni, csak a hajó macskája! A legnagyobb örömmel fogadták, ha a macska a hajón ellett kicsiket, hiszen így biztosítva volt a szállítmány épsége a hosszú út során.

Ugyanebben az időszakban a keresztény egyház egyenesen a sátán képmásának kiáltotta ki a macskákat, ezzel elkezdődött az évszázadokon át tartó üldözésük. Hatására számuk gyors ütemben kezdett csökkeni, míg ezzel párhuzamosan őrületes növekedésnek indult a patkány és egyéb rágcsálók populációjának száma. A patkány invázióval elejét vette a járványok kitörése. A pestis megjelenése is a macskák kiirtásának volt az eredménye.

A XIX. századra ismét kezdett elismertté válni a macskák hasznossága és szép lassan, de újra természetessé vált a jelenlétük az emberek körében. A tudatos tenyésztésük is ekkor vette kezdetét. Az első európai macska kiállítást 1871-ben tartották Londonban.  

Napjainkban a háztartásokban tartott macskák száma meghaladja az 500 milliót.

Már ismertettük, hogy mikre érdemes odafigyelni egy házi kedvenc kiválasztásánál. Most szeretnénk összefoglalni segítségképpen, hogy mire kell odafigyelni hazaérkezéskor és milyen felszereléseket érdemes, vagy kell beszerezni egy macska tartásához.

 

Hazaérkezés

A kiscica számára nagyon megterhelő és stresszes, amikor kiszakítják abból a környezetből, amiben eddig volt; a biztosítékot nyújtó anyacicától és a kistestvérektől.

Ha cicanézőben jártok kiválasztani az újdonsült családtagot, javasoljuk, hogy vigyetek magatokkal egy kis takarót vagy rongyot, amit ott hagyhattok a menhelyen vagy a tenyésztőnél, amíg vissza nem mentek a cicáért, hogy elhozzátok. A rongy be fogja inni a cica számára ismerős illatokat, és ha ezt utána a cica hordozóba tesszük, kicsit megnyugtatjuk vele az állatot. Hazaérkezéskor hagyjuk a rongyot elől, hogy az ismerős szag ott legyen a cicával.

Ha hazaérünk, válasszunk ki egy helyiséget, ahova betesszük a cicát a hordozóval együtt. Győződjünk meg róla, hogy nem hagytuk nyitva az ajtókat és az ablakokat. Ha gondos gazdik vagyunk, a cica érkezése előtt már macskabiztossá tettük az ablakokat és erkélyeket. Egyelőre csak ezt a szobát engedjük felfedezni. Ne vegyük ki a cicát! Hagyjuk a hordozóban, de nyissuk ki az ajtaját, hogy ha készen áll, ki tudjon jönni.

Gondoskodjunk róla, hogy legyen a szobában egy csendes, sötét, meleg, puha hely, ahova a riadt kiscica elbújhat és elszundíthat.

A szobába tegyük be a macskaalom tálcát, a vizes tálat és egy kis eledelt is.

Hagyjuk pihenni a cicát! Időközönként nézzük meg, beszéljünk hozzá és győződjünk meg róla, hogy jól van-e. Csak óvatosan próbáljuk megsimogatni, de ne akarjuk felkapni, szorongatni. Ez a nap az utazás és az új környezet okozta sokk kipihenéséről kell, hogy szóljon. Tartózkodjunk a hirtelen zajoktól. Ilyenkor még rettentően fél és nem tudja, mi történik körülötte. Legyünk megértőek és kedvesek.

Az órák teltével próbáljuk megitatni, megetetni, és ha még nem fedezte fel, mutassuk meg neki az almot.

 

Szobatisztaságra szoktatás

A macskák rendkívül tiszta állatok. Éppen ezért nem is szeretik akárhova elhullajtani végterméküket. Gyakorlatilag pár napon belül szobatiszták lesznek, így szinte biztos, hogy mire hazaviszed, a cica már tudni fogja, hogy kell használni az almot. Ebben az esetben, amikor hazavisszük, nem kell mást tennünk csak egyszer beletenni a picit a feltöltött alomtálcába. Innentől tudni fogja, hogy merre található és ettől a pillanattól kiscicánk mindig rendesen el fog vonulni dolgát végezni.

Ha a kiscica nyitott alomtálcához volt szokva és szeretnénk, ha nálunk fedeleset használna, csak annyit kell tennünk, hogy a fedőt az elején még nem rakjuk a tálcára, hanem mellé a földre. Így a kíváncsi cicusunk be tud bújni alá, hogy felfedezze. Mikor már magabiztosan használja az almot és a fedelét is, nyugodtan tegyük rá a tetőt, már nem fog félni tőle.

Hogy biztosan ne legyen gond a használattal, érdemes megkérdezni a helyet, ahonnan elhozzuk, hogy ott milyen típusú, márkájú almot használtak. Legelőször érdemes ezt a típusú almot beszerezni, mert már ismerős a számára. Pár napon belül persze át tudjuk szoktatni az általunk preferált alomra.

Ha a cicánk már bátrabban mozog a szobában, szép lassan szoktassuk hozzá a többi helyiséghez is, de ügyeljünk rá, hogy ne hagyjuk az elején egyedül. Egy kezdő gazdi el se tudja képzelni milyen felfedezésre váró helyekkel találkozhat ilyenkor egy kiscica. A macskák borzasztó kíváncsi jószágok, mely rengeteg nagyon vicces szituációt eredményez, olykor azonban kifejezetten veszélyes helyzeteket tud szülni. 

Ügyeljünk rá, hogy a WC fedele legyen lecsukva és ne hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját!

Ha másik állat is van otthon, javasoljuk a ketrec használatát! Erről bővebben a ketreceknél olvashattok.

 

Alapvető felszerelések, amikre szükséged lesz, ha cica érkezik otthonodba

Etető- és itatótál

A macskának mindig legyen külön etető- és itató tálja.

A legjobb megoldás, ha etetőből is kettőt tartunk, egyet a száraz tápnak, egyet pedig a nedvesnek. A tálnál fontos hogy könnyen tisztítható legyen, és hogy ne csússzon. A tálak alá érdemes alátétet tenni a higiénia miatt. Nem javasoljuk a műanyag tálakat. A legjobb a gumiperemes fém vagy a kerámia tálak.

Vannak már olyan profi etető gépek, amik automatikus időközönként adagolja a tápot illetve olyan is, amit a cica pedállal tud saját magának adagolni. Ezek hasznosak lehetnek, ha például túlsúlyos állatunk van, és nem eszegethet egész nap. A pedálos tálakkal az eledel frissességét tudjuk megőrizni.

Az itatóban a vizet cseréljük rendszeresen. A nyári időszakban pedig naponta többször! Sok olyan macska van, akik nem hajlandók állott vizet inni, csak friss folyó vizet. Ez sok esetben nagyon megnehezítheti a gazdik életét, főleg a nyári időszakban, amikor a cica éjszaka akár többször is felkelti a gazdit, mert folyó vizet szeretne inni. Ezeknek a cicáknak a legjobb megoldások az itató kutak, amik folyamatosan forgatják a vizet. Ezekbe a gépekbe több liter vizet is be lehet tölteni és nyugodtan ott lehet hagyni a cicát nyáron is, hiszen mindig tud friss vizet inni. Nyári időszakban nyugodtan dobjunk 1-2 jégkockát az itatóba, hogy a cicánk is hűs vizet tudjon fogyasztani. A jégkockával imádnak játszani a cicák!

 

Alomtartó és alom

Minden szobacica elengedhetetlen és alap felszerelése az alomtálca és az alom.

Fontos, hogy az alomtálcát mindig egy, a macska által könnyen megközelíthető, csendes helyre tegyük. Ma már rengeteg fajtájú, méretű és színű alomtálca létezik. Két alapvető típusa van, a nyitott és a zárt alomtartó. Az edény méretének kiválasztásakor mindenképpen vegyük figyelembe macskánk méretét és úgy válasszunk, hogy kedvencünk könnyen elférjen benne. Arra is ügyeljünk, hogy elég mély legyen a tálca, ugyanis a macskák szeretik beásni a végterméküket.

Vannak már automatizált alomtálcák is, melyek átszűrik helyettünk az almot és nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a végterméket kidobjuk a kukába.

Ha azonban nem önműködő alomtálca mellett döntünk, akkor javasoljuk, hogy letakart alomtálcát tartsunk otthon egyrészt a higiénia, másrészt az esztétikai élmény és a kellemetlen szagok elkerülése végett. Ebből a típusú tálból a macska nem tudja kikotorni az almot, így elkerülhetjük, hogy a lakás tele legyen az alomdarabokkal.

Mivel a cicát nem kell sétáltatni, a gazdi dolga az, hogy az alomtálcát napi rendszerességgel ürítse! A macskák köztudottan nagyon tiszta állatok, így őket is nagyon zavarja, ha a többnapnyi felgyülemlett mocsokba kell bemenniük.

Az alom típusok között is bátran válogathatunk. Vannak ma már bio almok, szilikon és illatosított almok is.

Tapasztalatunk szerint érdemes azokat a típusú almokat előtérbe helyezni, amik becsomósodnak a nedvesség hatására. Ezek nagy előnye, hogy csak a pisi csomókat kell lapáttal eltávolítani, majd pár naponta az elhasznált almot pótolni.

Sokkal jobban lehet így az alommal spórolni és a gazdinak is könnyebb kiszedni, ami nem oda való. Amit az alomból kiszedünk sose dobjuk a wc-be mert eldugulhat tőle! Külön zacskóba, újságpapírba téve dobjuk a szemetesbe.

 

Ágy és takaró

Napjainkban több különböző formájú, méretű és anyagú macskaágyat vehetünk kedvencünknek. A cicák nagyon szeretik a meleg, puha, barátságos helyeket, ahol jól össze tudnak gömbölyödni és békésen szundikálhatnak. Vehetünk műanyagot párnával, pamutból és szivacsból készített nyitott vagy zárt kuckót vagy akár fonott kosarat. Fontos szem előtt tartani, hogy olyan ágyat válasszunk, amit könnyen tudunk tisztítani.

 

Nyakörv és biléta, hám és póráz

Ha kijárós macskát tartunk, érdemes elgondolkodni a nyakörv és a biléta használatáról. Ha szeretnénk, hogy cicánkon legyen, akkor már kiskorában el kell kezdeni rászoktatni a használatára. A nyakörv lehetőleg legyen fényvisszaverő típusú és PetFinder bilétával is lássuk el.

Vannak gyorskioldó záras nyakörvek is, amik nyomásra azonnal kinyílnak, így megóvva macskánk életét, ha esetleg valamibe beleakadnának.

A házi macskák halálozási arányának legfőbb oka, hogy a cicánk elveszik vagy baja történik a kóborlás közben. Hogy ennek esélyét csökkenteni tudjuk, nagyon hasznos lehet, hogy a cica nyakába PetFinder bilétát teszünk. A PetFinder bilétáról és használatáról itt olvashattok.

Ami még célszerű óvintézkedés, hogy a cicánkat bechippeltetjük az állatorvosnál. Ugyan a cicáknak még nem kötelező a chipelés, de ha macskánk elveszik és sintér találja meg, életmentő lehet, ha van benne chip.

Fontoljuk meg, hogy élünk-e ezekkel a lehetőségekkel. Nem nagy kiadások ezek azért cserébe, hogy cicánkat nagyobb biztonságba tudjuk.

Ha nem feltétlenül szeretnénk, hogy a cicánk kijárós legyen, de azt se, hogy örökké négy fal közé legyen zárva, megpróbálhatjuk kiskorában rászoktatni a hám és póráz használatára. Egyre többen választják a cicasétáltatós megoldást, ezzel is óvva kis kedvencüket.

 

Macskahordozó

Vannak esetek, amikor macskánkat el kell vinnünk magunkkal otthonról, például, ha orvoshoz kell vinni.

Természetesen hordozóból is számos fajta kapható már, azonban pár dolgot ennek kiválasztásánál is érdemes figyelembe venni.

Fontos, hogy a hordozó masszív legyen. A macska ugyanis, ha ki akar jönni, mindent meg fog tenni ennek érdekében. Győződjünk meg róla, hogy a hordozó ajtajai jól záródjanak. Vannak olyan hordozók is, amik nem csak elől, de felül is nyithatóak. Az állatorvosnál is könnyebb a sarokba húzódó, félő cicát felülről kivenni. 

A hordozó aljába tegyünk valami puha anyagot, hogy barátságosabb és kényelmesebb legyen a macska utazása.

Olyan macskahordozót válasszunk, amiben cicánk kényelmesen elfér!

 

Ketrec

A ketrec ugyan nem alapfelszerelés, de vannak olyan szituációk, amikor szükség van rá. Ilyen lehet, amikor új kisállatot viszünk haza a már meglévők közé. Ilyenkor a beszoktatási időszakban a legjobb megoldás a kicsinek egy tágas, kényelmes ketrec. Amíg benne van a trónbitorló, addig a többiek a ketrecen kívülről fel tudják fedezni a jövevényt. Így elkerülhetjük az esetleges verekedéseket és nem kell folyamatosan őrt állnunk.

A ketrec még azokban a családokban lehet elengedhetetlen kellék, akik sokat utaznak és magukkal viszik az állatukat is. Természetesen, ha csak az állatorvoshoz visszük, nem kell ketrecbe tennünk, de ha hosszabb útra indulunk, nem hagyhatjuk több órán keresztül egy kis hordozó dobozban.

 

Macskaajtó és a kijárás

Ha kiscicát viszünk haza, feltétlenül meg kell lennie a cica oltásainak mielőtt kiengedjük őket. Az első oltássorozat után legalább két hetet várjunk, amíg hat. Mielőtt kiengedjük, győződjünk meg róla, hogy nincs a kertben mérgező, allergizáló növény. Ilyen lehet a liliomfélék, gyűszűvirág, aranyeső, mikulásvirág (lakásban), ciklámenfélék. Minden esetben kérjük ki állatorvos véleményét a kiengedés előtt! 

Ha kijárós cicánk van, nagyon hasznos tud lenni egy jól elhelyezett macskaajtó. Általában a bejárati ajtóra vagy olyan ablakra érdemes tenni, ami a kertre néz. A macskaajtókból is több típusú létezik. Érdemes olyat beszerezni, aminek több funkciója van. Ez azt jelenti, hogy szabályozni tudjuk vele a macska mozgását. Kinyithatjuk a szabad mozgást biztosítva, vagy éppen bezárhatjuk, hogy ne tudjon kimenni rajta. Beállíthatjuk, hogy csak ki, vagy csak be tudjon menni rajta a cica. Ha sok kijárós cica van a szomszédságban és nem szeretnénk még egy-két cicavendéget a lakásban, akkor olyan macskaajtót is választhatunk, mely elektronikusan működik. Ezek az ajtók a macska nyakában lévő jeladóra vagy akár a chipre reagálnak, és csak nekik enged bejárást.

Ne tegyük a macska ajtót kilincs mellé, vagy olyan helyre, ahonnan a kilincs elérhető, ha benyúlnak rajta!

Külföldön egyre jobban elterjedt megoldás és szerencsére már kis hazánkban is egyre többen alkalmazzák főleg a kertes házban lakók körében, hogy nem engedik ki a macskákat csak úgy a nagyvilágba, hanem külön kifutót biztosítanak számukra. Mi is csináltattunk a kertben egy lezárt részt, ahova kijöhetnek velünk a cicák, de elveszni, elszökni nem tudnak. Ennek a megoldásnak több hasznos oka van. Az elsődleges, hogy így óvjuk őket a kocsiktól, sintértől, más macskáktól vagy kutyáktól. Nagyon jó érzés az a gazdinak, hogy tudja, hogy biztosítva van a macskája mozgástere, de még sem kell idegeskednie, hogy nap végén vajon haza tér-e.

Vannak azonban olyan macskafajták, mint például a Ragdoll, amik annyira barátságosak és nincs bennük kellő félelemérzet, hogy kifejezetten „tiltják”, hogy kiengedjük őket. Erre is szuper megoldás az elkülönített rész.

Láttunk már lakásoknál is olyan megoldást, amiknél kívülről a falra erősítenek kifutót és az ablakok között kint közlekedhetnek a macskák. Fantasztikus megoldás ez is.

Egy jó szakember segítségével nem túl költséges megoldások ezek macskánk védelme érdekében.

 

Kaparófa

A macskának az egyik legfontosabb szükséglete, hogy a karmait élesíteni tudja. Ha nem szeretnénk, hogy az összes fotelt és kanapét szétmarja a lakásban, nagyon javasoljuk a kaparófa kihelyezését. Ha például a féltve őrzött kanapé mellé teszünk egy kaparófát, kedvencünk inkább ezt fogja használni, megkímélve a bútort.

Mi úgy hisszük - és ezt is tapasztaltuk -, hogy ha jót akarunk, érdemes a lakás minél több pontjára kihelyezni kaparófákat.

Nagyon sokféle kaparófa létezik. Vannak a klasszikus álló fák, amin a cica nyújtózkodás közben tudja élesíteni karmait. Fontos megjegyezni, hogy a macskák azokat a kaparófákat tudják és szeretik a legjobban használni, amin teljes testsúlyukkal tudnak lógni, ehhez azonban az kell, hogy a kaparófa olyan magas legyen, hogy a cica kényelmesen elérje felágaskodva is! Az alacsonyabb kaparófák emiatt nem annyira hasznosak. Vannak még a különféle falra helyezhető változatok is. Ezt is érdemes kicsit magasabbra szerelni, hogy jól tudjanak nyújtózkodni rajta. Van olyan, amit direkt sarokra lehet tenni.

Vannak a földre helyezhető változatok is, amire rá tud ülni a cica és úgy tudja tépni. Javasoljuk, hogy ha kímélni akarjátok a bútorokat, szőnyegeket, helyezzetek el minél több ilyen eszközt azokra a pontokra, ahol a cica hajlamos a kaparásra. 

 

Játékok

Kölyökkorban a macskáknak is - ahogy a kutyakölyköknek vagy gyerekeknek is - az egyik legalapvetőbb szükséglete a játék. Maga a játék pszichológiai szempontból is az egészséges fejlődés elengedhetetlen része.

Ha a cicákkal kölyökkorban sokat játszunk, később is játékos, barátságos cicák maradnak. A játék nem csak a macskáknak boldog elfoglaltság, de a gazdiknak is, mindegy, hogy felnőtt vagy gyerkőc az illető. A közös játék élménye a két fél közötti kapcsolatot is szorosabbá teszi.

A cicák nagyon szeretik az olyan játékokat, amiket le lehet vadászni. Hiába irtó cuki kis szőrgombóc (vagy éppen csupasz) a génjeiben benne van a vadászat ösztöne. Erre kiválóak a mozgó játékok. Ugyan csak nagyon lekötik őket az olyan játékok, amik hangot adnak ki, például csörögnek. A tollakkal felszerelt játékoknak nem bírnak ellenállni. Ha tollas pálcával játszunk, a macskák azt szeretik a legjobban, ha jobbra-balra rángatjuk a pálcát, jó gyorsan és nem szabályszerűen.

Mindig ügyeljünk arra, hogy teremtsünk a macskánk számára inger gazdag környezetet. Vegyük körül őket sok játékkal és kaparófával, hogy ne unatkozzanak akkor se, ha a gazdi nincs otthon. A macskák nagyon szeretnek elbújni, ezért a különféle alagutak közül is választhatunk. Vannak ma már interaktív játékok is, amik a cica logikáján, intelligenciáján alapulnak. Ezekből is érdemes beszerezni.

Ugyan csak nagyon hasznosak a különféle mászókák is. Rengeteg előnyük van és óriási a választék belőlük mind forma, szín, méret és összeállítás szempontból. Valamint igazán jó és mutatós kis kellékei lehetnek a lakásoknak. Ezek a mászókák egyrészt tele vannak kaparófával, aminek előnyeiről már nem kell többet szólni, illetve különféle kuckókkal, játékokkal, alvó helyekkel. Akár csak egy cicánk is van, érdemes egy kicsit összetettebb darabot választani, hogy minél tökéletesebb legyen számára.

Ha már a mászókánál tartunk, muszáj megemlítenünk, hogy a macskák természetükből eredően imádják a magas helyeket. A mászókánál is érdemes magasat választani, de ha igazán jót szeretnénk a cicánknak, biztosítsunk a mászóka mellett olyan közlekedési lehetőséget a számára, amivel el tudjuk érni, hogy beláthassa az egész szobát. Nagyon ötletes megoldásokat láttunk már ezekre. Egy két mutatós polc elhelyezésével felvezethetjük a macskánkat a szekrény tetejére, vagy ha csak egy falnál biztosítjuk a feljárást különböző méretű polcok elhelyezésével, már azzal is nagyon jót teszünk kedvencünknek. Főleg akkor ajánlatos még ennél is jobban, ha kutyus is van a családban. Hadd meneküljön fel a cica a szekrény tetejére pihenni.

Élősködőellenes kezelések

Ha kijárós a cicánk, ha nem, a bolha és kullancsellenes kezelések akkor is elengedhetetlenek. Természetesen itt is többféle megoldás közül választhatunk. Vannak a klasszikus nyakörves riasztók és az állatra csepegtethető (spot on) szerek is. Ezek közül is vannak, amiket havonta kell cserélni/adagolni, de vannak, amik 3 hónapos védelmet is tudnak biztosítani. Vannak ma már spray formájában is használható készítmények.

Nyakörvet és folyadékot sose használjunk egyszerre a túladagolás veszélye miatt!

Ezen felül gondolnunk kell a macskák szervezetében lévő élősködőkre is. Háromhavonta féreghajtó tablettát kell adni a macskáknak. Ezt az állatorvosnál, patikában tudjuk beszerezni és mi magunk is be tudjuk adni a cicánknak.

 

Ápolási felszerelések

Mint, ahogy már bemutattuk, a macskákat a szőrük alapján három típusba lehet sorolni. Vannak a rövid szőrűek, a félhosszú és a hosszú szűrűek. A rövid szőrű macskák szőrét is ápolni kell, csak sokkal kevésbé intenzíven. Azonban, ha félhosszú- vagy hosszú szőrű cicánk van, a bundáját heti-, vagy egyes fajtáknál akár napi rendszerességgel kefélgetni kell. Ennek több oka is van. Egyrészt, hogy minél kevesebb szőrt hullajtson a környezetében, másrészt hogy kevesebbet nyeljen le mosakodás közben és végül, hogy ne csomósodjon össze.

Ha kiscica érkezik az otthonunkba, javasoljuk, hogy minél korábban szoktassuk hozzá a fésülködéshez. A cicák ebben is különböznek egymástól, vannak cicák, akik egyszerűen imádják, ha fésülgetik őket és igénylik is, míg a többi a kefe puszta látványától is a lakás legtávolabbi pontjára menekül.

Sajnos azonban a bunda karbantartása fontos dolog. Fésülés közben könnyen beláthatunk a szőrszálak közé és így nagyobb az esélye annak is, hogy megtaláljuk az esetleg belekerült kullancsokat.

Természetesen a fésű és kefe kínálat is hatalmas, kezdve az egyszerű egysoros fésűtől a kis kefén át az aljszőrzet eltávolítókig.

Ugyancsak fontos dolog a karmok ápolása. Ennek is több oka van. Egyrészt, mert a karom, ha sokáig hagyjuk nőni, befelé kunkorodik, és ha hosszú, sokkal könnyebben be tud akadni egyes dolgokba, ami ha nem figyelünk és segítünk kiakasztani, akár be is szakadhat, ami nagyon veszélyes lehet. A másik fontos ok, amiért rendszeresen vissza kell vágni, hogy borzasztóan éles és hegyes. Főleg, ha kisgyerek van a családban fontos, hogy a cica ne tudjon veszélyesen karmolni.

A legjobban használható karomvágók a quillotine jellegűek. Mindig nagyon óvatosan vágjunk karmot! Nem szabad túl mélyen, nehogy belevágjunk a karomban húzódó érbe. Inkább csak a hegyét vágjuk le. Ha éles eszközzel vágjuk és gyorsan, az biztosan nem fájdalmas a macskának. Ne okozzunk fájdalmat! Ha véletlenül így teszünk, félő, hogy soha többé nem engedi, hogy a karmához közelítsünk.

Ugyancsak fontos dolog a macskák szájának higiéniás ápolása is. A macskák a kutyákkal ellentétben nem képesek óriási fogtisztító csontokat rágcsálni. Így ez a lehetőség kilőve. Vannak, akik már kiskortól hozzászoktatják a cicájukat a fogkefe használatára és hetente átkefélik azokat. Természetesen nem emberi fogkrémmel. A macskák utálják a mentol szagát így a fogkrémét is.

Azonban, ha úgy gondoljuk, hogy nem fogjuk a macskánk fogát kefélgetni, a legjobb megoldás, ha speciális tápot (Oral Care) veszünk erre. Ezek a tápok direkt nagyobb szeműek, hogy jól meg kelljen rágnia a cicának.

Vannak egyes macska típusok, amiknél nagyon oda kell figyelni a fogkőképződésre. Ezeknél a cicáknál körülbelül 4 éves koruk után, állatorvosnál altatás mellett géppel távolítják el a fogkövet.

 

A cicák etetése

A legjobb eledel tudatos kiválasztása a gondos gazdi legfőbb ismérve!

A megfelelő eledel kiválasztása elengedhetetlen a macskák optimális fejlődéséhez.

Mikor hozzánk kerül egy cica, előtte mindenképpen tudakoljuk meg, hogy milyen táppal etették. A cicák fajtától függetlenül nagyon válogatósak lehetnek, ezért az eledelváltást mindig fokozatosan hajtsuk végre. Először keverve a régit az új választottal, majd körülbelül egy hét alatt fokozatosan csökkentsük a régi tápot az új javára.

Fontos szem előtt tartani, hogy ugyanúgy, ahogy a kisbabák, a kiscicák is az elején többször esznek keveset egy nap. 3 hónapos korig 4-5 étkezés, 3 hónapos kortól napi 3 étkezés, majd fél éves korától lehet átállni a napi 2 étkezésre.

Tévhit, hogy a cicának tehéntejet kell adni! Ha tejet szeretnénk, javasoljuk a direkt cicák számára készített macska tejet.

Mint minden élőlény, a kiscicák életében is az első 1 év a fejlődésük legfontosabb szakasza. Hogy cicánk egészséges felnőtt macskává váljon, kiegyensúlyozott és egészséges étrendre van szüksége, amit a szuper prémium és más első osztályú macskaeledelekkel tudunk biztosítani.

Ezek között kétféle létezik, a száraz és a nedves tápok.

A száraz tápot kis adagokban kint tarthatjuk az etető tálban, hogy cicánk egész nap kedve szerint ehessen belőle. Állatorvosok is megerősítik, hogy a macska egyáltalán nem olyan, mint másik négylábú barátaink; azaz nem falják fel egy ültükben az összes kirakott finomságot, mint a kutyusok. A macskák akkor esznek, amikor valóban éhesek.

A nedves tápot azonban ne hagyjuk kint az etetőtálban egész napra, főleg ne nyáron!

Praktikus megoldás lehet, ha a nedves tápnak (alutasakos, alutálcás, konzerv) csak a felét adjuk oda egyszerre, így az biztosan el is fogy egy alkalommal. Azonban, ha így döntünk, a másik felét ne hagyjuk a konzervdobozban, hanem tegyük át tálkába és úgy tegyük el a hűtőbe! Konzervdobozban semmilyen élelmet ne hagyjunk felnyitás után!  

A legfontosabb azonban, hogy vásárlás előtt mindig tájékozódjunk az adott eledel összetevőiről. Éppúgy, ahogy a humán élelmiszerek esetében is, a kisállat tápok minősége és tartalma között is óriási különbségek vannak. A jó tápban minden tápanyag megtalálható, ami a kisállatok egészséges fejlődéséhez, életéhez elengedhetetlen. Győződjünk meg róla, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaz az adott táp és kerüljük a szója tartalmú készítményeket! A szójára nagyon sok kisállat allergiás, ami nagyon komoly következményekkel járhat. A legjobb megoldás, ha az állatorvosunk véleményét is kikérjük a választott táp használata előtt. Ne hagyjuk magunkat becsapni, a teljesértékű táp felirat sok esetben nem fedezi a valóságot!

Oldalunkkal szeretnénk megkönnyíteni a gazdik dolgát. A nálunk kapható tápok valóban mind teljesértékű szuper prémium és prémium tápok!

Emiatt a nálunk kapható tápok ugyan kicsit drágábbak, mint a hipermarketek polcain található társaik, viszont ezek használatával biztosak lehetünk, hogy minden szükséges tápanyagot megadunk kis kedvencünknek, hosszútávon megőrizve egészségüket!


Töltés kérem várjon...