A kutya helyes etetése

A kutyák helyes etetése

 

A legjobb eledel tudatos kiválasztása a gondos gazdi legfőbb ismérve!

A megfelelő eledel kiválasztása elengedhetetlen a kutyák optimális fejlődéséhez.

A kutyatápok és eledelek sem egyformák. Ahogy a humán élelmiszerek is, kutyánk eledelének minőségében is óriási különbségek vannak. Váltani csak és kizárólag jobb minőségű eledelre szabad.

Mikor hozzánk kerül egy kutyus, előtte mindenképpen tudakoljuk meg, hogy milyen táppal etették. Az eledelváltást mindig fokozatosan hajtsuk végre. Először keverve a régit az új választottal, majd körülbelül egy hét alatt fokozatosan csökkentsük a régi tápot az új javára.

Mint minden élőlény, a kiskutyák életében is az első 1 év a fejlődésük legfontosabb szakasza. Hogy kutyánk egészséges felnőtt kutyává váljon, kiegyensúlyozott és egészséges étrendre van szüksége, amit a szuper prémium és más első osztályú kutyaeledelekkel tudunk biztosítani. Kölyök korban kiemelten fontos a jó táp megválasztása, mert a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen antioxidánsokat, tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak.

Ezek között alapvetően kétféle létezik, a száraz és a nedves tápok. A legújabb technológiáknak köszönhetően azonban már létezik egy harmadik változat is, a nedves-száraztáp, mely maximális nedvességtartalmú a még száraztápkategórián belül. Ilyen eledel a Platinum Natural és az Eden Semi-Moist tápok.

A kutyák ösztöneikből fakadóan minden kitett élelmet megesznek és mindig a legfinomabb falatokkal kezdik, biztos, ami biztos alapon. Kutyatartóknak fontos feladatuk, hogy kialakítsák a kutyák napi ritmusában a kétszeri étkezést és ehhez következetesen tartsák is magukat.

SOHA NE ADJUNK ENNI A KUTYÁNAK SÉTÁLTATÁS ELŐTT! A vacsora ideje mindig a sétáltatás után jön el. A kutyák hajlamosak bélcsavarodásra, ami nagyon veszélyes rájuk nézve, ezért a vacsorát mindig séta után adjuk, hogy utána a kutyusunk pihenhessen.

Mivel a kutyák mindent felfalnak, ami a táljukba kerül, ügyeljünk rá, hogy ne etessük túl őket. A kutyánk korát, testtömegét és napi mozgási szokását figyelembe véve adagoljuk a száraz tápot. Ügyeljünk rá, hogy teljesértékű szárazeledelt válasszunk. Sajnos sok esetben feltüntetik a tápon, hogy teljesértékű eledel, de a valóságban ez nem állja meg a helyét. Mindig tájékozódjunk róla, hogy mi van a tápban. A szójára nagyon sok kutya allergiás, ami a rosszabb minőségű tápokban általában megtalálható, mert olcsóbb. Érdemes tudni, hogy a gyártóknak nem kötelességük feltűntetni, ha az eledelben szója található. Sok gazdi csak onnan tudja, hogy szójás tartalmú táppal etette a kutyáját, hogy kijönnek az allergiás reakciók. Érdemes olyan tápot választani, aminél direkt kiemelik, hogy nem tartalmaz szóját. 

A nedves eledel általában csak kiegészítő etetésre szolgál a száraz mellé. Vannak teljesértékű nedves eledelek is, amik ugyan úgy fedezik a kutya tápanyagszükségleteit, mint a száraz tápok, azonban ezek jóval drágábbak. Ezek a konzerv eledelek elsősorban beteg, idős  kutyák és macskák etetésére szolgálnak, mint például a PettBull konzervek. Mivel minden nedves eledel 80%-a tiszta víz, nem képesek teljesértékű eledelként funkcionálni. Emiatt kell törekedni arra, hogy minőségi, valóban teljesértékű száraz tápot adjunk a kutyának. Ha ragaszkodunk a nedves eledelhez is, akkor viszont tartsuk szem előtt, hogy abból is, a minél magsabb hústartalmú és adalékanyagmentes konzervet adjunk a száraz eledel mellé.

Fontos megemlítenünk, hogy napjainkban nagyon felkapottak lettek a borzasztó olcsó, nagy kiszerelésű (1,5 kg) kutya konzervek. Mint gondos gazdik és olyan gondolkodású emberek, akik a legjobbat szeretnék az állatoknak, kérünk mindenkit, hogy NE VEGYE meg ezeket az eledeleket. Ha nincs pénzünk a minőségibb konzervekre, akkor inkább ne adjunk konzervet a kutyának. Gondoljunk bele, hogy mi lehet abban a másfél kilogrammos konzervben, ami alig 170 Ft! Ebből az összegből csak a konzervdoboz anyaga elvisz vagy 30 Ft-t. Mennyi lehet benne vajon a hús? Semmi! Csak adalékanyagok, tartósítószerek, ízfokozók, gabonák és szója...

Ha nekünk nem hisz, kérdezze meg állatorvosát ezekről a túl olcsó, hipermarketekben kapható konzervekről.

Felnyitás után konzervdobozban semmilyen élelmet ne hagyjunk! A maradékot tegyük át egy műanyag ételtartóba és úgy tegyük be a hűtőbe.  

Gondoskodjunk róla, hogy a száraz eledel mellett mindig legyen friss ivóvize a kutyának!

Sok kutya nem szereti az állott vizet és legszívesebben a csapból folyó vizet fogyasztja. Ha ilyen kutyusunk van, javasoljuk az automata itatókat, melyben a vizet elég naponta egyszer, nyári időszakban naponta kétszer cserélnünk. Kánikulai időszakban, nyugodtan dobjunk 1-2 jégkockát a vízbe.

A kutya és a hányás

Ne aggódjunk, ha kutyánk időnként öklendezik vagy hány, ez teljesen normális. Sétáltatásnál ki fogja magát kúrálni egy kis fű evéssel. Ha azonban a hányás rendszeres, keressük fel az állatorvost!

A megfelelő táp kiválasztása

A legfontosabb, hogy vásárlás előtt mindig tájékozódjunk az adott eledel összetevőiről. Éppúgy, ahogy a humán élelmiszerek esetében is, a kisállat tápok minősége és tartalma között is óriási különbségek vannak. A jó tápban minden tápanyag megtalálható, ami a kisállatok egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. Győződjünk meg róla, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaz az adott táp és kerüljük a szója tartalmú készítményeket! A szójára sok kisállat allergiás, ami nagyon komoly következményekkel járhat. Ne hagyjuk magunkat becsapni, a teljesértékű táp felirat sok esetben nem fedezi a valóságot!

A nem megfelelő típusú eledel elősegítheti kutyák túlsúlyosságát. Mindig tartsuk szem előtt, hogy ha kutyánk kövér, azzal neki ártunk a legtöbbet. A kövér kutyák, ugyanúgy, ahogy a kövér emberek is, nem érzik jól magukat a bőrükben. A kutyának fajtától függetlenül, lételeme a futás. Gondoljunk a szegény dagi kutyusokra, akik csak ülnek a futtató közepén és szomorúan nézik a többi boldogan szaladgáló társukat.

Figyeljünk oda a helyes etetésre! Hogy a kutya mit eszik és mennyit, a gazdi felelőssége! Soha ne etessük túl, soha ne etessük jutalom falattal, csak úgy. A jutalomfalat, ahogy a nevéből is kitűnik, jutalmazásra van. A kutya akkor lesz kunyerálós, ha kap érte valamit. Ok és okozat; ha kér kap, tehát kér, mert kap!

Gondos gazdi lévén, a saját felelősségünk, hogy megfelelő tápot válasszunk kutyánknak.

Sajnos sok kutyaeledelben olyan nemkívánatos töltelékanyagok találhatók, melyek minősége több mint nem kielégítő. Kifejlett kutyák esetében is sok káros következménnyel járhat a helytelen tápokkal történő etetés, de ha kölyökkorban rossz tápot választunk, az a kutyánk egész életére negatívan fog hatni.

Hogy honnan tudjuk, hogy melyek a nem kívánatos tápok? Onnan, hogy hiába adtuk oda a kutyánknak a számára elegendő mennyiséget a tápból, mégis többet akar enni belőle gyakrabban. Ez azért van, mert olyan ízfokozókat tesznek bele, amitől a kutya folyamatosan enni szeretné és mivel nincs benne kellő minőségű és mennyiségű tápanyag, folyamatosan éhségérzete marad. Sajnos sok gazdi ezt úgy értékeli, hogy „jaj de jó ez a táp, hogy szereti a kutyám, folyamatosan kunyerál, mert szeretne még belőle, ezért adok is neki, hogy boldog legyen”. Hiába szeretnénk a legjobbat kis kedvencünknek, ezzel sajnos csak ártunk.

Oldalunkkal szeretnénk megkönnyíteni a gazdik dolgát. A nálunk kapható tápok valóban mind teljesértékű szuper prémium és prémium tápok!

A jó minőségű, megbízható kutyaeledeleket úgy fejlesztették ki, hogy megfelelő arányban tartalmazzanak valamennyi tápanyagot, melyre a kutyáknak biológiai szükségletük van. Ezen tápanyagok kiegyensúlyozott arányával a kutyák nem érzik üresnek a hasukat egy-egy étkezést követően. Sok kutatással és a kutyák alapvető szükségleteinek figyelembe vételével fejlesztették ki ezeket a tápokat, melyekben megtalálható valamennyi ásványi anyag és vitamin, mely a kiskutyák egészséges fejlődéshez kellenek, valamint a felnőtt kutyák kiegyensúlyozott táplálkozását biztosítják. Sok eledel tartalmaz jótékony antioxidánsokat, melyek az immunrendszert erősítik.

Tippünk gondos gazdiknak: ne dőljünk be a csábító reklámoknak! A cuki mosolygós, lebegőfülű kutyi képe és a szép csomagolás megtévesztőek.

A nálunk kapható tápok ugyan kicsit drágábbak, mint a hipermarketek polcain található társaik, viszont ezek használatával biztosak lehetünk, hogy minden szükséges tápanyagot megadunk kis kedvencünknek, hosszútávon megőrizve egészségüket!

INGYENES ETETÉSI TANÁCSADÁS A HAPPY PET-NÉL!

Nem vagy biztos benne, hogy megfelelő tápokkal eteted-e kutyádat, de mindenképpen a legjobbat szeretnéd kedvencednek?

Küldj egy levelet az info@happypet.hu e-mail címre és írd meg, mivel és hányszor eteted a kutyádat.

Mi áttanulmányozzuk az általad leírtakat, és ha szükséges, ingyenes tanácsot adunk a helyes etetéshez.

Hogy minél tökéletesebb tanácsot tudjunk adni, ne felejtsd el megírni az alábbi tulajdonságokat:

  • kutyus kora
  • kutyus fajtája
  • kutyus súlya
  • esetleges étel allergia, érzékenység
  • válogatós-e vagy sem
  • milyen szárazeledelt kap és hányszor naponta
  • milyen nedves eledelt kap és hányszor naponta

Jelige: Gondos Gazdi Vagyok!

Azok a gazdik, akik kikérik tanácsunkat és utána tőlünk vásárolják kutyájuk eledelét, egy extra ajándékot kapnak.


Töltés kérem várjon...