Macskákkal kapcsolatos tévhitek

A macskákkal kapcsolatos tévhitek

1, A macskák mindig talpra esnek

A válasz határozott NEM! Bár a macskák rendkívül ügyesek és a levegőben valóban képesek úgy forogni, hogy a talpukra érkezzenek, azonban sok esetben nagyon komoly sérüléseket tudnak szenvedni, sőt évente számos cica pusztul el esés következtében.

Soha, semmiképpen ne próbáljuk ki, hogy igaz-e az elmélet!

 

2, A macska kedvence a tej

NEM IGAZ! Ha gondosan választott eledelt adunk a cicánknak, akkor nincs szüksége más folyadékra csak a vízre. Víz azonban mindig kell, hogy kint legyen a cicának! Talán vannak cicák, akik szeretik a tejet, azonban annak túlzott fogyasztása nem tesz jót a macskáknak. A macskák számára is nehezen emészthető a tehéntejben található laktóz, emiatt fogyasztása hasmenést okozhat. Ha mindenképpen tejet akarunk adni cicánknak, vásároljunk direkt macskák számára készült tejet.

 

3, A macskák látnak a sötétben

A macskák félhomályban is, rossz látási viszonyok között is látnak, ebből születhetett ez a tévhit, hogy a macskák látnak a sötétben. Teljesen sötétben a macskák sem látnak. A félhomályban azért olyan jó a látásuk, mert pupillájuk annyira ki tud tágulni, hogy képesek minden rendelkezésre álló fényt befogadni.

 

4, Ha a macska a lakásba piszkít, bele kell nyomni az orrát

Nagy valószínűséggel mire a kiscica hozzánk kerül, már szobatiszta. A macska rendkívül tiszta állat és az alom használatot nagyon rövid időn belül megtanulja az anyjától. Persze véletlenek a kiscicával is előfordulhatnak, de ez igazán ritka eset. Akármit is hallottunk erről, SOHA NE NYOMJUK a macska orrát az ürülékbe! A macska nem érti a büntetést!

Hazaérkezéskor, egyszer mutassuk meg a kiscicának, hogy hol van az alom (tegyük bele) és onnantól használni fogja. Érdemes megkérdezni a helyet, ahonnan elhozzuk a cicát, hogy milyen almot használtak. Az első alom lehetőség szerint legyen ugyan az, hogy a cica megismerje. Ezután bátran vehetünk más fajta almot.

 

5, A terhes nőknek kerülniük kell a macskákkal való érintkezést

Sokan még az évek óta nevelgetett macskájuktól is képesek egyből megszabadulni, ha a nő terhes lesz. Igaz, hogy egyes macskák hordozhatják a toxoplazmózis betegséget, ami akár emberre is átterjedhet és valóban magzati károsodást okozhat.  Ez a betegség azonban csak és kizárólag macskaürülékkel történő érintkezés útján kerülhet az emberi szervezetbe.

Pár gondos óvintézkedés azonban elegendő, hogy biztosan ne fertőződhessen meg a kismama.

Ha kismama van a háznál, lehetőleg ne ő pucolja a macska almot, hanem valamelyik másik rokon. Ha mégis a kismamának kell kiszednie az alomból az ürüléket, feltétlenül húzzon gumikesztyűt és a művelet után alaposan mosson kezet.

Ha kinti cica van, aki a kertben végzi el a dolgát, a kismama lehetőleg ne kertészkedjen. Ha a kertben megjelennek más idegen cicák is, feltétlenül alaposan mossunk át minden otthon termesztett zöldséget, gyümölcsöt!

 

6, Ha vajat kenünk a macska talpára, akkor könnyen hazatalál

Ha azt szeretnénk, hogy az egész lakás tiszta zsírfolt legyen, nyugodtan higgyünk a néphiedelemnek. Ha azt szeretnénk, hogy a cicánk mindig biztonságban hazaérjen, gondoskodjunk az alábbiakról. Habár macskáknál nem kötelező (még), érdemes a cicánkat kölyök korban microchippel ellátni. Ezzel, az állatorvos és a menhely könnyen meg tudja találni az elveszett cica tulajdonosát.

Ha azonban még többet szeretnénk tenni az ügyben és azt szeretnénk, hogy az elveszett cicánk még könnyebben hazajusson, akkor vásároljunk PetFinder bilétát. A biléta egy QR kódot tartalmaz, amit ha a megtaláló leolvas, pillanatok alatt ott helyben utol tudja érni a gazdit, így kisállatunk akár még aznap hazakerülhet mindenki legnagyobb örömére.


Töltés kérem várjon...