Kutyaápolási kisokos

2020.11.02

Élősködők, szőr-, fog- és fülápolás, szobatisztaság - amikre kezdő gazdiként érdemes felkészülni

Élősködőellenes kezelések

A bolha, kullancs és atkaellenes kezelések kutyánk esetében elengedhetetlenek. A tavasz beköszöntével az élősködők is újra megjelennek, akik kiskedvenceink életére törnek. Azonban jó tudni, hogy a kullancsokat csak a tartós fagy képes kiírtani, ami Magyarországon nem megszokott, ezért a kullancs ellenes kezelést hazánkban egész évben rendszeresen kell végezni. Ahogy a nevükben is benne van, az élősködők a gazdaállaton élősködnek és a vérükből táplálkoznak. A kullancsok különböző, akár halálos betegséget terjeszthetnek. Sok gazda van, aki nem törődik a bolhák jelenlétével a kutyáján, azonban az elszaporodott bolhák is meg tudják ölni a gazdaállatot. Az atkák pedig hosszú távon okoznak nagyon kellemetlen, fájdalmas irritációt a kutyáknak. Az élősködőellenes kezelést ezért nagyon komolyan kell venni. A kelezelésüket körültekintően kell végezni és érdemes megismerni a lehetőségeket.

Természetesen itt is többféle megoldás közül választhatunk. Vannak a klasszikus nyakörves riasztók, az állatra csepegtethető (spot on) szerek és a leújabb készítmények, a széles spektrumú tabletták is. Ezek közül is vannak, amiket havonta kell cserélni/adagolni, de vannak, amik 3-6 hónapos védelmet is tudnak biztosítani. Vannak ma már spray formájában is használható, kiegészítő készítmények.

A különböző, hatóanyagtartalmú szereket sose használjunk egyszerre a túladagolás veszélye miatt!

Ezen felül gondolnunk kell a kutyák szervezetében lévő élősködőkre is. Háromhavonta féreghajtó tablettát kell adni nekik. A széles spektrumú tabletták bizonyos férgekre is megoldást nyújtanak, de mindenképpen egyeztessünk az állatorvossal vagy patikussal a használatukról.

Ápolási felszerelések

Bunda karbantartása

A kutyákat szőrük alapján három típusba lehet sorolni. Vannak a rövid szőrűek, a félhosszú és a hosszú szőrűek. A rövid szőrű kutyák szőrét is ápolni kell, csak sokkal kevésbé intenzíven. Azonban, ha félhosszú vagy hosszú szőrű kutyánk van, a bundáját rendszeresen kefélni kell, és igény szerint kozmetikusnál nyíratni.

Érdemes kutyusunkat minél korábban hozzászoktatni a fésülködéshez, fürdéshez, keféléshez és, ha hosszú szőrű, a hajszárító használatához.

A bunda karbantartása fontos dolog. Fésülés közben könnyen beláthatunk a szőrszálak közé és így nagyobb az esélye annak is, hogy megtaláljuk az esetleg belekerült kullancsokat, bolhákat.

Természetesen a fésű és kefe kínálat is hatalmas, kezdve az egyszerű egysoros fésűtől a kis kefén át az aljszőrzet eltávolítókig.

Karomápolás

A karom, ha sokáig hagyjuk nőni, befelé kunkorodik, és ha hosszú, sokkal könnyebben be tud szakadni, ami nagyon veszélyes és fájdalmas lehet.

Egyes kutyák nem tudják a karmukat megfelelően koptatni, náluk erről nekünk kell gondoskodni. Kozmetikus, állatorvos vagy akár mi magunk is elvégezhetjük nagy odafigyeléssel.

Mindig nagyon óvatosan vágjunk karmot! Csak az erre kifejlesztett karomvágót használjuk! Nem szabad túl mélyen, nehogy belevágjunk a karomban húzódó érbe. Inkább csak a hegyét vágjuk le. Ha éles eszközzel vágjuk és gyorsan, az biztosan nem fájdalmas a kutyának. Ne okozzunk fájdalmat! Ha véletlenül így teszünk, félő, hogy soha többé nem engedi, hogy a karmához közelítsünk. Vannak már érzékelős karomvágók, melyek jelzik, hogy meddig vághatjuk a karmot.

Szájhigiénia és fogápolás

Ugyancsak fontos dolog a kutya szájának higiéniás ápolása is. A kutyák szerencsések, mert képesek óriási fogtisztító rágókákat rágcsálni, megelőzvén a fogkő lerakódását. Érdemes tartani jó pár fogápoló játékot, és olyan rágócsontokat, finomságokat, botokat, amik direkt erre lettek kifejlesztve.

Vannak, akik már kiskortól hozzászoktatják a kutyájukat a fogkefe használatára és hetente kefélik fogukat az erre kifejlesztett krémekkel, porokkal.

Fülápolás

A fülkagylót és a hallójáratot rendszeresen ellenőrizzük. Speciális fültisztító folyadékkal tisztítsuk, ha szükséges. Egyes kutyafajták füléből a szőrt ki kell tépkedni, amit általában kutyakozmetikus szokott végezni. A hosszúfülű kutyáknál fokozottan figyelni kell a fülekre.

Ha a fülben gyulladást, gennyesedést vagy kellemetlen szagot érzük, haladéktalanul keressük fel az állatorvost.

Szobatisztaságra szoktatás

A kutyusoknak a szobatisztaságra szokás ugyanolyan nagy lépés, mint a gyereknél a bili használata. Ahogy a gyerekek, úgy a kölyökkutyák sem képesek visszatartani szükségletüket. Ez idővel persze változik, és egyre nagyobb lesz a kutyák tűrőképessége is e téren.

Fontos tisztában lenni vele, hogy a szobatisztaság elérése nem megy egyik pillanatról a másikra. A gondos gazdinak nagyon megértőnek és türelmesnek kell lennie, mire bekövetkezik.

A gazdi legfontosabb dolga, a sűrű kutyasétáltatás, hogy a kutyának eszébe se jusson a lakásban végeznie a dolgát. Azonban a reggeli szükséglet szabadban történő elvégzéséhez kell egy kis idő. Itt is a gazdi szerepén van a legnagyobb hangsúly. Felkelés után minél előbb kint lenni a kutyussal a szabadban!

Amíg a kutyus nem szobatiszta, használjunk helyhez-szoktató kendőt. Legyen mindig ugyanott, ne változtassuk a helyét. Mikor a kölyökkutyus bepisil, vagy netán bekakil a lakásban, vigyük oda a helyhez-szoktató kendőhöz és dicsérgetve vezessük rá, hogy ide kell végezni a dolgát. Mindig abban a pillanatban kell ezt tennünk, amikor megtörténik, utólag már nem fogja érteni a kutya, hogy mit akarunk. Ismételjük meg addig, amíg magától ott nem végzi a dolgát. A dicsérethez használjunk jutalomfalatot. Ha már magabiztosan használja a kendőt, azt helyezzük egyre közelebb a bejárati ajtóhoz.

Ha társasházban lakunk, vegyük számításba, hogy lesz egy pár nap vagy akár hét, mikor lépcsőházat kell takarítanunk, attól függően, hogy hányadik emeleten lakunk. Kis hősünk mindig egy-egy emelettel, lépcsőfordulóval tovább bírja és egyik napról a másikra, már kibírja, amíg kiérünk a kapun. Ilyenkor sok-sok jutalomfalat és örömtánc a gazdival, a nagy dicsérgetések és buksi simogatás mellett.

Ha a kutyánk kezd szobatisztává válni, ne rontsuk el az addigi munkánkat és vigyük le sűrűn sétálni! Később a séták száma redukálható napi 3 sétára, de törekedjünk rá, hogy következetesen lehetőleg ugyanakkor vigyük le. Ha a kutya nagyon jelez az ajtóban, hogy menni szeretne, ne kísértsük a sorsot és ne kínozzuk a kutyát! Könnyen lehet, hogy elrontotta a gyomrát és nem bírja ki a következő sétáig!