A kutyatartás alap felszerelései

2020.11.02

Felszerelések, amikre szükséged lesz, ha kutya érkezik az életedbe

Etető- és itatótál

A kutyának mindig legyen külön etető- és itató tálja.

A legjobb megoldás, ha etetőből is kettőt tartunk, egyet a száraz tápnak, egyet pedig a nedvesnek. A tálnál fontos hogy könnyen tisztítható legyen, és hogy ne csússzon. A tálak alá érdemes alátétet tenni a higiénia miatt. Nem javasoljuk a műanyag tálakat. A legjobb a gumiperemes fém vagy a kerámia tálak. Mindig a kutya korának és méretének megfelelő tálat válasszunk!

Vannak már olyan profi etető gépek, amik automatikus időközönként adagolják a tápot. Ezek hasznosak lehetnek, ha például túlsúlyos állatunk van, és nem eszegethet egész nap.

Az itatóban a vizet cseréljük rendszeresen. A nyári időszakban pedig naponta többször! A hosszabb időre egyedül hagyott kutyáknál a legjobb megoldások az itatókutak lehetnek, amik több liter víz tárolására alkalmasak és folyamatosan forgatják a vizet.

Tipp: Nyári időszakban nyugodtan dobjunk 1-2 jégkockát az itatóba, hogy a kutyánk is hűs vizet tudjon fogyasztani. A jégkockát imádják elropogtatni a kutyusok!

Fekhely és takaró

Mint égen a csillag, azt is mondhatnánk, annyi különböző formájú, méretű és anyagú fekhelyet szerezhetünk be már kedvencünknek.

A kutyák is nagyon szeretik a meleg, puha, helyeket, mint például a kanapé és a fotel. Ezek használatának megelőzésére jó, ha már az elején beszereztek egy, a kutya méretéhez jól illő, puha fekhelyet, amiről tudja, hogy csak az övé és békésen pihenhet rajta.

Vehetünk műanyag kosarat párnával, pamutból és szivacsból készített nyitott vagy zárt kuckót, vízlepergető puha párnát, vagy akár fonott kosarat. Fontos szem előtt tartani, hogy olyan ágyat válasszunk, amit könnyen tudunk tisztítani. A matracoknak legyen levehető a huzata vagy lehessen mosni.

A kutyának szánt takaróval a bútorokat tudjuk megóvni, ha még is felengednénk őket.

Nyakörv, hám és póráz

Egy kutya legfontosabb kiegészítője a nyakörv. Lehet, hogy először nem fog neki tetszeni, de a nagy játszások közben szépen megszokja.

A másik alapvető felszerelés egy jó póráz. A kutyust már pár hetes korában hozzá kell szoktatni a nyakörv viselésére és a póráz használatára. Amíg nem kapta meg az összes oltást és nem lehet vele nagyokat sétálni, használatához otthon is elkezdhetjük hozzászoktatni. Ne ijedjünk meg, mert az elején szegényke utálni fogja. Nem csoda, hiszen mi is utálnánk, ha valami nálunk nagyobb és erősebb valaki egyszer csak ránk csatolna egy hosszú izét, amitől nem tudnánk akárhova szaladgálni. Értsük meg, miért akarja mindenképpen leráncigálni magáról.

Pórázból és nyakörvből is mindig körültekintően válasszunk. Az anyaga és csatja legyen erős és strapabíró, és mindig a kutya testméretéhez igazítsuk. Tartsuk szem előtt, hogy ha olcsó darabot választunk, az egyrészt balesetveszélyes, mert bármikor eltörhet a csatja, elszakadhat az anyaga és a még nem betanított kutya akár az autók közé is szaladhat. Másrészt, ha jól választunk márkát, maximum 1-2 db-t fogunk egész életében használni, míg az olcsóbb változatokból évente akár többet is kénytelenek vagyunk venni. Tehát egy minőségi darab jóval olcsóbb hosszú távon, mint a satnya.

Pórázból is sok féle létezik már. Különböző helyzetekhez más-más pórázt használjunk. Ha városban is sétálunk, mindenképpen legyen egy normál, nem túl hosszú (1-2 m) pórázunk. Ha tömeg közlekedünk, egy rövid póráz, amivel szorosan magunk mellett tudjuk tartani. Ha zöld övezetben vagyunk, akkor a Flexi póráz lesz a jó választás,ami akár 5-8 méterre is elengedi a kutyust.

Vannak kutyatípusok, melyeknél a nyakörv helyett (vagy mellett) érdemes inkább hámot használni. Ilyenkor a terhelés nem a kutya nyakát éri, hanem a törzsét.

Biléta

A kutyák nemtől, kortól és fajtától függetlenül (bár vannak egyes fajták, amik tipikusan) hajlamosak lehetnek a kóborlásra, fokozottan tüzelési időszakban.

A kutyák eltűnésének fő oka, hogy nem találják meg az elveszett állat gazdáját. A kutyák szaglása hiába lenyűgöző, van, hogy olyan messzire elcsatangolnak, hogy nem képesek hazatalálni. Ilyenkor életmentő lehet egy biléta, mely az elveszett és elkóborolt kisállatok hazajutását segíti elő.

Ne feledjük, törvényi előírás szerint a kutyánkat 4 hónapos koráig be kell chippeltetnünk az állatorvosnál! Ha kutyusunkat netán sintér találja meg, életmentő lehet, ha van benne chip!

Éljünk ezekkel a lehetőségekkel! Nem nagy kiadások ezek azért cserébe, hogy kutyusunkat nagyobb biztonságban tudjuk.

Hordozó

Kistestű kutyák esetében sokszor kényelmes megoldást nyújthat, ha van egy jó kisállat hordozónk.

Természetesen hordozóból is számos fajta kapható már, azonban pár dolgot ennek kiválasztásánál is érdemes figyelembe venni.

Fontos, hogy a hordozó masszív legyen. A kutya ugyanis, ha ki akar jönni, mindent meg fog tenni ennek érdekében. Győződjünk meg róla, hogy a hordozó ajtajai jól záródjanak. Vannak olyan hordozók is, amik nem csak elől, de felül is nyithatóak. Az állatorvosnál is könnyebb a sarokba húzódó, félő kutyust felülről kivenni.

A hordozó aljába tegyünk valami puha anyagot, hogy barátságosabb és kényelmesebb legyen az utazása.

Olyan hordozót válasszunk, amiben kutyusunk kényelmesen elfér!

Azoknak a kutyusoknak, akiket a gazdi sok helyre magával visz, választhatunk divatos kutyahordó válltáskát is. Ezek a "doktorszöszis" típusú táskák kiváló utazó eszközök a mini kutyák számára.

Ketrec

A kutyák esetében a ketrec két esetben lehet alapfelszerelés, az egyik ilyen lehet, amikor új kisállatot viszünk haza a már meglévők közé. Ilyenkor a beszoktatási időszakban a legjobb megoldás a kicsinek egy tágas, kényelmes ketrec. Amíg benne van a trónbitorló, addig a többiek a ketrecen kívülről fel tudják fedezni a jövevényt. Így elkerülhetjük az esetleges verekedéseket és nem kell folyamatosan őrt állnunk.

A másik eset, amikor elengedhetetlen kellék, a családi utazás. Azoknak, akik sokat utaznak és főleg hosszú távon viszik magukkal kedvencüket, szükséges lesz egy jó ketrec. Természetesen, ha csak rövid útra visszük, nem kell ketrecbe tennünk, de ha hosszabb útra indulunk, nem szerencsés, ha unalmában elkezd a család tagjainak ölébe mászni. Ne ijedjünk meg, ezek a ketrecek nagyon kényelmesek és hatalmasak. Ha igazán szuper megoldásokat kerestek, nézzétek meg kínálatunkat az autós utazáshoz.

Kutyaajtó és a kijárás

Ha pici kutyát viszünk haza, feltétlenül meg kell lennie a kutyus oltásainak mielőtt kiengedjük. Az első oltássorozat után legalább két hetet várjunk, amíg hat. Mielőtt kiengedjük, győződjünk meg róla, hogy nincs a kertben mérgező, allergizáló növény! Minden esetben kérjük ki állatorvos véleményét a kiengedés előtt!

Ha kertes házban lakunk, nagyon hasznos tud lenni egy jól elhelyezett kutyaajtó. Általában a bejárati ajtóra, a hátsó ajtóra vagy a garázsajtóra szokták helyezni. Vannak zárható darabok, de sok esetben ezek szabad mozgást biztosítanak a kutyának. Csak akkor szoktassuk hozzá a kutyát, ha vállalni tudjuk ennek következményét. Például, ha otthon vagyunk, ha nem, a kutyus ki-be tud mászkálni, akár sáros manccsal. Ha a kutya ki-be tud rajta mászni, akkor akár egy ember is, amennyiben nagy testű kutyánk van. Ez persze nem gond akkor, ha a kutyánk egy igazi házőrző és a puszta jelenlétével eléri, hogy az ajtó közelébe se vágyjon senki, azonban, ha a mienk a világ legbarátságosabb kutyája az idegenekkel, akkor talán ne helyezzük fel.

Ne tegyük a kutyaajtót olyan helyre, ahonnan a kilincs könnyen elérhető!

Játékok

Kölyökkorban a kutyáknak is az egyik legalapvetőbb szükséglete a játék, ami pszichológiai szempontból, az egészséges fejlődés elengedhetetlen része. A boldog, szerető környezetben élő kutyák felnőttkorban is nagyon játékosak maradnak.

A játék nem csak a kutyáknak boldog elfoglaltság, hanem a gazdiknak is, mindegy, hogy felnőtt vagy gyerkőc az illető. A közös játék élménye a két fél közötti kapcsolatot is szorosabbá teszi.

Hogy a kutyák milyen játékot részesítenek előnyben, sok esetben a fajtájuk, temperamentumuk határozza meg:

  • a vadászkutyák a levadászható, elkapható játékokat
  • az energikus kutyák a frizbiket, labdákat
  • a vizet imádó kutyusok a vízi játékokat
  • míg a kotorékebek az ásást imádják

Azonban van egy játék típus, amit a legtöbb kutya fajtától, kortól és mérettől függetlenül imád, a labdát. Érdemes több féle, állagú, az állat méretének megfelelő labdát tartani.

A rágási ösztönükből fakadóan, a fogápoló játékokat szeretik még nagyon. Tarthatunk otthon kávéfa botot erre a célra vagy bármi, direkt a fogak ápolására szolgáló rágó játékot. Azonban soha ne hagyjuk ezekkel a játékokkal egyedül, főleg kölyökkorban, hiszen a leváló darabok fulladáshoz vezethetnek.

Továbbá minden kutyusnak kell egy jól szétcincálható erős kötéljáték, valamint egy pihe-puha, meleg összebújós plüssjáték.

Az agyuk karbantartására szolgálnak a különféle interaktív játékok, melyekben jutalomfalatokat rejthetünk el és különböző módon kell a kutyusnak megszereznie belőle.