A macskatartás alap felszerelései

2020.11.02

Minden, amire szükséged lehet, ha cica érkezik otthonodba

Etető- és itatótál

A macskának mindig legyen külön etető- és itató tálja.

A legjobb megoldás, ha etetőből is kettőt tartunk, egyet a száraz tápnak, egyet pedig a nedvesnek. A tálnál fontos hogy könnyen tisztítható legyen, és hogy ne csússzon. A tálak alá érdemes alátétet tenni a higiénia miatt. Nem javasoljuk a műanyag tálakat. A legjobb a gumiperemes fém vagy a kerámia tálak.

Vannak már olyan profi etető gépek, amik automatikus időközönként adagolják a tápot. Ezek hasznosak lehetnek, ha például túlsúlyos állatunk van, és nem eszegethet egész nap.

Az itatóban a vizet cseréljük rendszeresen. A nyári időszakban pedig naponta többször! Sok olyan macska van, akik nem hajlandók állott vizet inni, csak friss folyó vizet. Ez sok esetben nagyon megnehezítheti a gazdik életét, főleg a nyári időszakban, amikor a cica éjszaka akár többször is felkelti a gazdit, hogy nyissa meg a csapot. Ezeknek a cicáknak a legjobb megoldások az itatókutak, amik folyamatosan forgatják a vizet. Ezekbe a gépekbe több liter vizet is be lehet tölteni és nyugodtan ott lehet hagyni a cicát nyáron is hosszabb időre, hiszen mindig tud friss vizet inni.

Tipp: Nyári időszakban nyugodtan dobjunk 1-2 jégkockát az itatóba, hogy a cicánk is hűs vizet tudjon fogyasztani. A jégkockával imádnak játszani a macskák!

Alomtartó és alom

Minden szobacica elengedhetetlen és alap felszerelése az alomtálca és az alom.

Fontos, hogy az alomtálcát mindig egy, a macska által könnyen megközelíthető, csendes helyre tegyük. Ma már rengeteg fajtájú, méretű és színű alomtálca létezik. Két alapvető típusa van, a nyitott és a zárt alomtartó. Az edény méretének kiválasztásakor mindenképpen vegyük figyelembe macskánk méretét és úgy válasszunk, hogy kedvencünk könnyen elférjen benne. Arra is ügyeljünk, hogy elég mély legyen a tálca, ugyanis a macskák szeretik beásni a végterméküket.

Vannak már automatizált alomtálcák is, melyek átszűrik helyettünk az almot és nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a végterméket kidobjuk a kukába.

Ha azonban nem önműködő alomtálca mellett döntünk, akkor javasoljuk, hogy fedeles alomtálcát tartsunk otthon egyrészt a higiénia, másrészt az esztétikai élmény és a kellemetlen szagok elkerülése végett. Ebből a típusú tálból a macska nem tudja kikotorni az almot, így elkerülhetjük, hogy a lakás tele legyen az alomdarabokkal.

Mivel a cicát nem kell sétáltatni, a gazdi dolga az, hogy az alomtálcát napi rendszerességgel ürítse! A macskák köztudottan nagyon tiszta állatok, így őket is nagyon zavarja, ha a többnapnyi felgyülemlett mocsokba kell bemenniük.

Az alom típusok között is bátran válogathatunk. Vannak ma már bio almok, szilikon és illatosított almok betonit alapú almok is.

Tapasztalatunk szerint érdemes azokat a típusú almokat előtérbe helyezni, amik becsomósodnak a nedvesség hatására. Ezek nagy előnye, hogy csak a pisi csomókat kell lapáttal eltávolítani, majd pár naponta az elhasznált almot pótolni.

Sokkal jobban lehet így az alommal spórolni és a gazdinak is könnyebb kiszedni, ami nem oda való. Amit az alomból kiszedünk sose dobjuk a wc-be mert eldugulhat tőle! Külön zacskóba, újságpapírba téve dobjuk a szemetesbe.

Ágy és takaró

Napjainkban több különböző formájú, méretű és anyagú macskaágyat vehetünk kedvencünknek. A cicák nagyon szeretik a meleg, puha, barátságos helyeket, ahol jól össze tudnak gömbölyödni és békésen szundikálhatnak. Vehetünk műanyagot párnával, pamutból és szivacsból készített nyitott vagy zárt kuckót vagy akár fonott kosarat. Fontos szem előtt tartani, hogy olyan ágyat válasszunk, amit könnyen tudunk tisztítani.

Kaparófa

A macskának az egyik legfontosabb szükséglete, hogy a karmait élesíteni tudja. Ha nem szeretnénk, hogy az összes fotelt és kanapét szétmarja a lakásban, nagyon javasoljuk a kaparófa kihelyezését. Ha például a féltve őrzött kanapé mellé teszünk egy kaparófát, kedvencünk nagy valószínűséggel inkább ezt fogja használni, megkímélve a bútort.

Nagyon sokféle kaparófa létezik. Vannak a klasszikus álló fák, amin a cica nyújtózkodás közben tudja élesíteni karmait. Fontos megjegyezni, hogy a macskák azokat a kaparófákat tudják és szeretik a legjobban használni, amin teljes testsúlyukkal tudnak lógni, ehhez azonban az kell, hogy a kaparófa olyan magas legyen, hogy a cica kényelmesen elérje felágaskodva is! Az alacsonyabb kaparófák emiatt nem annyira hasznosak. Vannak még a különféle falra helyezhető változatok is. Ezt is érdemes kicsit magasabbra szerelni, hogy jól tudjanak nyújtózkodni rajta. Van olyan, amit direkt sarokra lehet tenni.

Vannak a földre helyezhető változatok is, amire rá tud ülni a cica és úgy tudja tépni. Javasoljuk, hogy ha kímélni akarjátok a bútorokat, szőnyegeket, helyezzetek el minél több ilyen eszközt azokra a pontokra, ahol a cica hajlamos a kaparásra.

Játékok

Kölyökkorban a macskáknak is - ahogy a kutyakölyköknek vagy gyerekeknek is - az egyik legalapvetőbb szükséglete a játék. Maga a játék pszichológiai szempontból is az egészséges fejlődés elengedhetetlen része.

Ha a cicákkal kölyökkorban sokat játszunk, később is játékos, barátságos cicák maradnak. A játék nem csak a macskáknak boldog elfoglaltság, de a gazdiknak is, mindegy, hogy felnőtt vagy gyerkőc az illető. A közös játék élménye a két fél közötti kapcsolatot is szorosabbá teszi.

A cicák nagyon szeretik az olyan játékokat, amiket le lehet vadászni. Hiába irtó cuki kis szőrgombóc (vagy éppen csupasz) a génjeiben benne van a vadászat ösztöne. Erre kiválóak a mozgó játékok. Ugyancsak nagyon lekötik őket az olyan játékok, amik hangot adnak ki, például csörögnek. A tollakkal felszerelt játékoknak nem bírnak ellenállni. Ha tollaspálcával játszunk, úgy szeretik a legjobban, ha jobbra-balra mozgatjuk a földön, elég gyorsan és nem szabályszerűen. Kiváló levadászni való J

Mindig ügyeljünk arra, hogy teremtsünk a macskánk számára inger gazdag környezetet. Vegyük körül őket sok játékkal és kaparófával, hogy ne unatkozzanak akkor se, ha a gazdi nincs otthon. A macskák nagyon szeretnek elbújni, ezért a különféle alagutak közül is választhatunk. Vannak ma már interaktív játékok is, amik a cica logikáján, intelligenciáján alapulnak. Ezekből is érdemes beszerezni.

Ugyan csak nagyon hasznosak a különféle mászókák is. Rengeteg előnyük van és óriási a választék belőlük mind forma, szín, méret és összeállítás szempontjából. Ezek a mászókák egyrészt tele vannak kaparófával, aminek előnyeiről már nem kell többet szólni, illetve különféle kuckókkal, játékokkal, alvó helyekkel. Akár csak egy cicánk is van, érdemes egy kicsit összetettebb darabot választani, hogy minél összetettebb legyen számára.

A macskák természetükből eredően imádják a magas helyeket. A mászókánál is érdemes magasat választani, de ha igazán jót szeretnénk a cicánknak, biztosítsunk a mászóka mellett olyan közlekedési lehetőséget a számára, amivel el tudjuk érni, hogy beláthassa az egész szobát. Egy két mutatós polc elhelyezésével felvezethetjük a macskánkat a szekrény tetejére, vagy ha csak egy falnál biztosítjuk a feljárást különböző méretű polcok elhelyezésével, már azzal is nagyon jót teszünk kedvencünknek. Főleg akkor ajánlatos még ennél is jobban, ha kutyus is van a családban. Hadd meneküljön fel a cica a szekrény tetejére pihenni.

Nyakörv és biléta, hám és póráz

Ha kijárós macskát tartunk, érdemes elgondolkodni a nyakörv és a biléta használatáról. Ha szeretnénk, hogy cicánkon legyen, akkor már kiskorában el kell kezdeni rászoktatni a használatára. A nyakörv lehetőleg legyen fényvisszaverő, és gyorskioldós. Ez azért fontos, mert ha a macska valahova felakad, a nyakörv könnyedén szétnyílik, megelőzve a fulladást.

A kijárós macskák halálozási arányának legfőbb oka, hogy elvesznek vagy bajuk történik a kóborlás közben. Hogy ennek esélyét csökkenteni tudjuk, hasznos lehet a nyakába helyezett telefonszámmal, névvel ellátott biléta.

Bár macskáknál nem kötelező, de célszerű óvintézkedés, hogy a cicánkat bechippeltetjük az állatorvosnál. Ha macskánk elveszik és sintér találja meg, életmentő lehet, ha van benne chip.

Azonban ha nem feltétlenül szeretnénk, hogy a cicánk kijárós legyen, de azt se, hogy örökké négy fal közé legyen zárva, megpróbálhatjuk kiskorában rászoktatni a hám és póráz használatára. Egyre többen választják a cicasétáltatós megoldást, ezzel is óvva kis kedvencüket.

Macskahordozó

Vannak esetek, amikor macskánkat el kell vinnünk magunkkal otthonról, például, ha orvoshoz kell vinni.

Természetesen hordozóból is számos fajta kapható már, azonban pár dolgot ennek kiválasztásánál is érdemes figyelembe venni.

Fontos, hogy a hordozó masszív legyen. A macska ugyanis, ha ki akar jönni, mindent meg fog tenni ennek érdekében. Győződjünk meg róla, hogy a hordozó ajtajai jól záródjanak. Vannak olyan hordozók is, amik nem csak elől, de felül is nyithatóak. Az állatorvosnál is könnyebb a sarokba húzódó, félő cicát felülről kivenni.

A hordozó aljába tegyünk valami puha anyagot, hogy barátságosabb és kényelmesebb legyen a macska utazása.

Olyan macskahordozót válasszunk, amiben cicánk kényelmesen elfér, tehát ne a kölyökkori nagyságához mérten válasszuk ki, hanem a várható felnőtt méretéhez!

Ketrec

A ketrec ugyan nem alapfelszerelés, de vannak olyan szituációk, amikor szükség van rá. Ilyen lehet, amikor új kisállatot viszünk haza a már meglévők közé. Ilyenkor a beszoktatási időszakban a legjobb megoldás a kicsinek egy tágas, kényelmes ketrec. Amíg benne van a trónbitorló, addig a többiek a ketrecen kívülről fel tudják fedezni a jövevényt. Így elkerülhetjük az esetleges verekedéseket és nem kell folyamatosan őrt állnunk.

A ketrec még azokban a családokban lehet elengedhetetlen kellék, akik sokat utaznak és magukkal viszik az állatukat is. Természetesen, ha csak az állatorvoshoz visszük, nem kell ketrecbe tennünk, de ha hosszabb útra indulunk, nem hagyhatjuk több órán keresztül egy kis hordozó dobozban.

Macskaajtó és a kijárás

Ha kiscicát viszünk haza, feltétlenül meg kell lennie a cica oltásainak mielőtt kiengedjük őket. Az első oltássorozat után legalább két hetet várjunk, amíg hat. Mielőtt kiengedjük, győződjünk meg róla, hogy nincs a kertben mérgező, allergizáló növény. Ilyen lehet a liliomfélék, gyűszűvirág, aranyeső, mikulásvirág (lakásban), ciklámenfélék. Minden esetben kérjük ki állatorvos véleményét a kiengedés előtt!

Ha kijárós cicánk van, nagyon hasznos tud lenni egy jól elhelyezett macskaajtó. Általában a bejárati ajtóra vagy olyan ablakra érdemes tenni, ami a kertre néz. A macskaajtókból is több típusú létezik. Érdemes olyat beszerezni, aminek több funkciója van (4 utas). Ez azt jelenti, hogy szabályozni tudjuk vele a macska mozgását. Kinyithatjuk a szabad mozgást biztosítva, vagy éppen bezárhatjuk, hogy ne tudjon kimenni rajta. Beállíthatjuk, hogy csak ki, vagy csak be tudjon menni rajta a cica. Ha sok kijárós cica van a szomszédságban és nem szeretnénk még egy-két cicavendéget a lakásban, akkor olyan macskaajtót is választhatunk, mely elektronikusan működik. Ezek az ajtók a macska nyakában lévő jeladóra és csak nekik enged bejárást.

Tipp: Ne tegyük a macska ajtót kilincs mellé, vagy olyan helyre, ahonnan a kilincs elérhető, ha benyúlnak rajta!

Külföldön egyre jobban elterjedt megoldás és szerencsére már kis hazánkban is egyre többen alkalmazzák a kertes házban lakók körében, hogy nem engedik ki a macskákat csak úgy a nagyvilágba, hanem külön kifutót biztosítanak számukra. Ennek a megoldásnak több hasznos oka van. Az elsődleges, hogy így óvjuk őket a kocsiktól, sintértől, más macskáktól vagy kutyáktól. Nagyon jó érzés az a gazdinak, hogy tudja, hogy biztosítva van a macskája mozgástere, de még sem kell idegeskednie, hogy nap végén vajon haza tér-e. Továbbá vannak olyan macskafajták, mint például a Ragdoll, amik annyira barátságosak és nincs bennük kellő félelemérzet, hogy kifejezetten "tiltják", hogy kiengedjük őket. Erre is szuper megoldás az elkülönített rész.

Láttunk már lakásoknál is olyan megoldást, amiknél kívülről a falra erősítenek kifutót és az ablakok között kint közlekedhetnek a macskák. Fantasztikus megoldás ez is.

.