A megfelelő időzítés

2020.10.30

Az időzítés!

Vannak időszakok, amikor egyáltalán nem jó ötlet háziállatot hazavinni.

Az egyik ilyen kiemelt időszak a karácsony.

Sokan gondolják úgy, hogy micsoda szép ajándék meglepni szeretteinket egy cuki kiscicával vagy kiskutyával Szenteste. Esetleg kis masnit kötünk a nyakára, kis dobozba csomagoljuk...

Inkább ne!

A karácsony az egyik legrosszabb időpont egy háziállat hazavitelére. Gondoljuk csak át.

Mit is csinálunk karácsonykor? Rokonok, barátok jönnek-mennek, zajonganak, pezsgőt bontanak, csomagokat nyitogatnak, közben véletlenül a bejárati ajtót is nyitva hagyják.

A kisállatot nem veszik észre, rálépnek, ráülnek, megrúgják. A rokon gyerekek kergetik, felkapják, szorongatják, eldobják, a farkuknál cibálják...

Bele tudunk ebbe az ismeretlen stresszbe gondolni? Mi is megőrülnénk, hogy mi történik körülöttünk.

Még ha ezek a veszélyek nem is állnak fenn, még akkor is ott vannak az alábbi tényezők, amikre figyelni kell.

  • A karácsonyfa egy nagy mászóka lehet egy kiscica számára. Ezért feltétlenül kössük ki a fát! A díszek legyenek törhetetlenek és nem túl kicsik. Az égők is nagy veszélyforrást jelentenek! Ne hagyjuk egyedül a kiscicát a kivilágított fával! A kiskutya mindent megrág! Az üveg díszektől tartózkodjunk!
  • Ne rakjunk csoki díszeket a fára, de kutya esetén semmiképpen ne elérhető magasságba! A csoki a cicák és kutyák számára is nagyon csábító. Ne feledjük, hogy a csokoládé nagyon káros a macskákra és kutyákra is! Soha ne adjunk csokit nekik! A kutya a túlzott csoki fogyasztásba bele is halhat! Ha megtörtént a baj, azonnal rohanjunk az állatorvoshoz!
  • A fagyöngy, fagyal és tiszafa, mérgezőek! Nem csak a kisállat, de a gyerekek miatt sem érdemes a lakásba vinni!
  • Tartózkodjunk a pukkanós játékok, petárdák, tűzijátékok használatától. A tűzijáték és petárda sok állatnál epilepsziás rohamot válthat ki! Ha olyan környéken lakunk, ahol szokásos a tűzijáték és petárda durrogás ilyenkor, ne hagyjuk egyedül az állatot éjszakára!
  • A szilveszteri pezsgősüveg dugó ellövéstől is kíméljük az állatainkat!
  • A csomagoló szalagokat ne hagyjuk szét, nehogy a cica belegabalyodjon!
  • Ha a karácsonyi ajándékot hosszútávra terveztük szeretteinknek, inkább a kutyusnak is vegyünk egy kis rágcsálnivalót, hogy ne az újdonságokat rágcsálja!

Ugyan ezek, és ehhez hasonló veszélyek miatt nem javasoljuk a húsvéti időszakot sem kisállat hazavitelre!

A helyes időzítés

Ha már minden készen áll, vagyis megvan, hogy honnan, melyik állatkát hozzuk haza, tegyük szabaddá magunkat pár napra!

Lehetőleg a hét végén hozzuk el, hogy ott legyen az egész hétvége. Még jobb, ha megtoldjuk pár nappal. A kisállatnak hozzá kell szoknia a gazdihoz és az új környezethez. Ha még pici, hirtelen nagyon egyedül lesz. Sok odafigyelés, türelem és megértés kell ilyenkor. Ne hangoskodjunk, adjunk nekik időt, hogy maguktól fedezzék fel új otthonukat. A munkába járást fokozatosan szoktassuk, ha lehet, akár rövidebb munkaidővel. Persze csak aki teheti.

Az első napokba ne hívjuk át az összes rokont, barátot, kollégát kiskutya/kiscica simogatásra. Várjunk vele addig, amíg már magabiztos új környezetében.

Olvass tovább a hazaérkezésről A kutya/cica hazaérkezése összefoglalóban.