Macskás tévhitek

2020.09.07

A macskatulajdonosok csak nevetnek rajta, de vannak, akik komolyan elhiszik. Oszlassuk el a tévhiteket.

1, A macskák mindig talpra esnek

A válasz határozott NEM! Bár a macskák rendkívül ügyesek és a levegőben valóban képesek úgy forogni, hogy a talpukra érkezzenek, azonban sok esetben nagyon komoly sérüléseket tudnak szenvedni, sőt évente számos cica pusztul el esés következtében.

Soha, semmiképpen ne próbáljuk ki, hogy igaz-e az elmélet!

2, A macska kedvence a tej

NEM IGAZ! Ha gondosan választott eledelt adunk a cicánknak, akkor nincs szüksége más folyadékra csak a vízre. Víz azonban mindig kell, hogy kint legyen a cicának! Talán vannak cicák, akik szeretik a tejet, azonban annak túlzott fogyasztása nem tesz jót a macskáknak. A macskák számára is nehezen emészthető a tehéntejben található laktóz, emiatt fogyasztása hasmenést okozhat. Ha mindenképpen tejet akarunk adni cicánknak, vásároljunk direkt macskák számára készült tejet vagy laktózmentes tejjel kínáljuk.

3, A macskák látnak a sötétben

A macskák félhomályban is, rossz látási viszonyok között is látnak, ebből születhetett ez a tévhit, hogy a macskák látnak a sötétben. Teljesen sötétben a macskák sem látnak. A félhomályban azért olyan jó a látásuk, mert pupillájuk annyira ki tud tágulni, hogy képesek minden rendelkezésre álló fényt befogadni.

4, Ha a macska a lakásba piszkít, bele kell nyomni az orrát

Nagy valószínűséggel mire a kiscica hozzánk kerül, már szobatiszta. A macska rendkívül tiszta állat és az alom használatot nagyon rövid időn belül megtanulja az anyjától. Persze véletlenek a kiscicával is előfordulhatnak, de ez igazán ritka eset. Akármit is hallottunk erről, SOHA NE NYOMJUK a macska orrát az ürülékbe! A macska nem érti a büntetést!

Hazaérkezéskor, egyszer mutassuk meg a kiscicának, hogy hol van az alom (tegyük bele) és onnantól használni fogja. Érdemes megkérdezni a helyet, ahonnan elhozzuk a cicát, hogy milyen almot használtak. Az első alom lehetőség szerint legyen ugyan az, hogy a cica megismerje. Ezután bátran vehetünk más fajta almot.

5, A terhes nőknek kerülniük kell a macskákkal való érintkezést

Sokan még az évek óta nevelgetett macskájuktól is képesek egyből megszabadulni, ha a nő terhes lesz. Igaz, hogy egyes macskák hordozhatják a toxoplazmózis betegséget, ami akár emberre is átterjedhet és valóban magzati károsodást és vetélést okozhat. Ez a betegség azonban csak és kizárólag macskaürülékkel történő érintkezés útján kerülhet az emberi szervezetbe.

Pár gondos óvintézkedés azonban elegendő, hogy biztosan ne fertőződhessen meg a kismama.

Ha kismama van a háznál, lehetőleg ne ő pucolja a macska almot, hanem valamelyik másik rokon. Ha mégis a kismamának kell kiszednie az alomból az ürüléket, a biztonság kedvéért húzzon gumikesztyűt és a művelet után alaposan mosson kezet.

Ha kinti cica van, aki a kertben végzi el a dolgát, a kismama lehetőleg ne kertészkedjen. Ha a kertben megjelennek más idegen cicák is, feltétlenül alaposan mossunk át minden otthon termesztett zöldséget, gyümölcsöt!

6, Ha vajat kenünk a macska talpára, akkor könnyen hazatalál

Ha azt szeretnénk, hogy az egész lakás tiszta zsírfolt legyen, nyugodtan higgyünk a néphiedelemnek. Ha azt szeretnénk, hogy a cicánk mindig biztonságban hazaérjen, lássuk el már kölyökkorban microchippel. Ezzel az állatorvos és a menhely is könnyen meg tudja találni az elveszett cica tulajdonosát. Ezen felül a gyorskioldós nyakörvre tett biléta is sokat segíthet a hazajutásban.