Hazaérkezés cicával

2020.11.02

Akár fajtatiszta kölyökcicát, akár menhelyről mentett cicát viszünk haza, nagy körültekintéssel járjunk el a beszoktatáskor

A macskák számára nagyon megterhelő és stresszes, amikor kiszakítják abból a környezetből, amiben eddig volt. A pici elhagyja a biztosítékot nyújtó anyacicát és a kistestvéreit.

Ha cicanézőben jártok kiválasztani az újdonsült családtagot, érdemes magatokkal vinni egy kis takarót vagy rongyot, amit ott hagyhattok a menhelyen vagy a tenyésztőnél, amíg vissza nem mentek a cicáért, hogy elhozzátok. A rongy be fogja inni a cica számára ismerős illatokat, és ha ezt utána a hordozóba tesszük, kicsit megnyugtatjuk vele az állatot. Hazaérkezéskor hagyjuk a rongyot elől, hogy az ismerős szag ott legyen a cicával.

Ha hazaérünk, válasszunk ki egy helyiséget, ahova betesszük a cicát a hordozóval együtt. Győződjünk meg róla, hogy nem hagytuk nyitva az ajtókat és az ablakokat. Ha gondos gazdik vagyunk, a cica érkezése előtt már macskabiztossá tettük a lakást. Behálóztuk az ablakokat és erkélyeket, elrejtettük a zsinórokat, vezetékeket, eltettük a polcokról a porcelánt.

Egyelőre csak ezt a szobát engedjük felfedezni. Ne vegyük ki a cicát a hordozóból! Hagyjuk a hordozóban, de nyissuk ki az ajtaját, hogy ha készen áll, ki tudjon jönni.

Gondoskodjunk róla, hogy legyen a szobában egy csendes, sötét, meleg, puha hely, ahova a riadt cica elbújhat és elszundíthat.

A szobába tegyük be a macskaalom tálcát, a vizes tálat és egy kis eledelt is.

Hagyjuk pihenni a cicát!

Időközönként nézzünk rá, beszéljünk hozzá és győződjünk meg róla, hogy jól van. Csak óvatosan próbáljuk megsimogatni, de ne akarjuk felkapni, szorongatni. Ez a nap az utazás és az új környezet okozta sokk kipihenéséről kell, hogy szóljon.

Tartózkodjunk a hirtelen zajoktól. Ilyenkor még rettentően fél és nem tudja, mi történik körülötte. Legyünk megértőek és kedvesek.

Az órák teltével próbáljuk megitatni, megetetni, ha még nem tette meg magától, és ha még nem fedezte fel, mutassuk meg neki az almot.

A második naptól a cica egyre bátrabb, magabiztosabb lesz, és egyre jobban fogja igényelni a gazdi közelségét.

Játszunk a cicánkkal sokat, simogassuk, ha igényli és hagyjuk, hogy az ölünkben aludjon, ha éppen ahhoz van kedve.

Ha egy cica szeretetét élvezhetjük, az nagy megtiszteltetés.