Milyen háziállat illik hozzám?

2020.09.10

Ha eljött az elhatározás, hogy háziállatunk lesz, fontos, hogy átgondoljuk, hozzánk milyen illik a legjobban. 

Szánjunk rá pár percet és gondoljuk át az alábbi kérdéseket:

  • Mennyi időt töltünk otthon általában?
  • Milyen gyakran utazunk el otthonról?
  • Mennyi energiánk van egy kisállat gondozására?
  • Mekkora és milyen típusú ingatlanban lakunk?
  • Milyen a saját temperamentumunk, viselkedési szokásunk?

Miért olyan fontos kérdések ezek?

Bármilyen háziállatot is szeretnénk magunkhoz venni, az mind óriási felelősséggel jár. Nem mindegy tehát átgondolni, hogy mi magunk mennyi felelősséget bírunk elviselni a mindennapokban a munka, háztartásvezetés vagy akár gyermeknevelés mellett.

Az állatunknak ugyanolyan nagy szükségük van a gondoskodásunkra és odafigyelésünkre, mint egy kisgyermeknek. A legnagyobb különbség talán az, hogy míg gyermekünk évről-évre egyre önállóbb, függetlenebb kis lénnyé cseperedik, addig a háziállatunk mindig a számunkra kiszolgáltatott kis (vagy éppen óriás) szőrgombóc marad az évek múlásával is. Ugyan egyes állatokat fajtától és személyiségtől függően lehet tanítgatni, nevelgetni, de még évekkel később is nagy türelem és megértés kell hozzájuk. Azonban, ha kellően megadjuk feléjük a tiszteletet és törődést, kis kedvenceink életünk elengedhetetlen részévé válnak, bearanyozva mindennapjainkat.

Gondoljuk át nyugodtan és körültekintően a fent felsorolt kérdéseket, és ha korrekt válaszokat adunk, máris megtudjuk, hogy melyek a leginkább hozzánk illő háziállatok.

Az otthon töltött idő szerepe:

Ha viszonylag sok időt töltünk otthon, azaz a munkavégzés vagy iskola után a családtagok általában hazamennek, nyugodtan gondolkozhatunk kiskutyában vagy kiscicában, hiszen ők a leginkább társas lények. Ha azonban csak "aludni" járunk haza a munka és egyéb elfoglaltságok mellett, inkább válasszunk egy olyan kiskedvencet, mely nem igényli annyira a társaságunkat. Ilyen esetben jó választás lehet egy helyes hörcsög, egy szép madár vagy egy, a lakás díszének is betudható és nyugtató hatással bíró gyönyörű akvárium.

Utazási szokások:

Ha sokat utazunk, gondoljuk át, hogy érdemes-e sok törődést igénylő állatot tartanunk. Tartsuk szem előtt, hogy a háziállatunknak mi vagyunk a legfontosabbak és hiányunk ugyan-úgy szeparációs szorongást válthat ki belőlük, mint egy kisgyermeknél a szülők hiánya. Aki gazdi, mind ismeri azt a helyzetet, amikor az egy hét nyaralásból hazatérve azt hallja a rokonoktól, hogy a cica vagy kutya alig evett, nem volt kedve játszani és a legtöbb időt az ablakban vagy a kapuban ülve töltötte. Gondoljunk bele, hogy mennyire boldogtalan lehet az a kutyus, akit a gazdija folyton csak "lepasszol".

Ha mindenképpen ragaszkodunk az ilyenfajta kisállathoz, akkor bizonyosodjunk meg, hogy lesz-e aki vigyáz rá és gondoskodik róla, amíg oda vagyunk, vagy van-e lehetőség esetleg arra, hogy magunkkal vigyük. Ha olyan kutya-gazdi kapcsolatról álmodunk, ahol a kutyus egész nap a gazdival megy mindenhova, akkor tartsuk szem előtt, hogy a kutyát kiskorától időt, pénzt és energiát nem kímélve tanítani kell. A kutya kiképzése nem csak a kutyára, de a gazdájára nézve is nagy odafigyelést, következetességet igényel!

Energia:

Fontos feltennünk magunknak a kérdést, hogy mennyi energiánk van egy állat gondozására. Azzal ugye mind tisztában vagyunk, hogy az állattartás nem merül ki az állat etetésében.

A kutyát naponta többször sétáltatni kell, a szőrét, fülét, körmét, tappancsát ápolni kell, esetleg kozmetikushoz járni vele, orvoshoz vinni, tanítani, odafigyelni az étkezésére.

A macskát ugyan sétáltatni nem kell, de például az almot naponta kell tisztítani, a szőrétől függően akár naponta kell fésülni, orvoshoz kell vinni, megfelelően kell etetni és minden nap játszani kell vele.

A hörcsög, nyuszi, degu, mókus, tengerimalac, egér, görény ketrecét folyamatosan tisztítani kell, mert vizeletük nagyon kellemetlen szagú. Gondoskodnunk kell a megfelelő és kellő táplálékról, folyadékról.

A hüllők terráriumát tisztítani kell, ahogy a halak akváriumát is.

A madarak kalitkáját rendszeresen takarítani kell, és ugyan úgy naponta kell törődnünk az etetésével, itatásával.

Ha még nem vagyunk felkészülve arra, hogy naponta energiát szánjunk leendő kedvencünkre - bármilyen állatot válasszunk is -, akkor még itt az idő, hogy meggondoljuk magunkat és olyanokra hagyjuk a háziállatokat, akik szívesen vállalják az ezzel járó plusz munkákat.

Az ingatlan szerepe a háziállat kiválasztásában:

Ingatlanunk mérete és típusa azért fontos szempont, mert ezek ismérve sok állattartási lehetőséget alapból kizár.

Ha például egy kis garzonban lakunk, ahol még nekünk is alig jut élettér, ne akarjunk nagyobb testű kutyát tartani. Ha azonban kertes házunk van, a kutya az egyik legjobb választás.

Az úgynevezett "betondzsungellel" is ugyan ez a helyzet. Ha nincs a környéken olyan terület, ahol nyugodt szívvel szabadon engedhetünk egy kutyát, hogy rohangáljon, játsszon a többi kutyával és elvégezze a dolgát, akkor ne vegyünk kutyát magunkhoz!

Szánjunk rá egy kis időt és üljünk le otthonunk közepére, gondoljuk át, milyen állat befogadására is alkalmas az ingatlanunk.

Ha cicát szeretnénk, de emeleti lakásban lakunk, még a kiscica megérkezése előtt gondoskodjunk az ablakok és erkélyek macskahálóval történő macskabiztossá tételéről, nehogy kiessenek! (Nem, nem mindig esik lábra!)

És végül, talán a legfontosabb, saját temperamentumuk, viselkedési szokásaink.

Az nyilvánvaló, hogy nem minden élőlény jön ki jól egymással. Ugyan-így nyilvánvaló az is, hogy vannak olyan tipikus állati jegyek, amik bizonyos emberi viselkedéseket nem bírnak tolerálni.

A macskák például nem bírják az éles, erős hangokat, és ha veszekedős környezetben vannak, akár el is szökhetnek. A macskatartást kiegyensúlyozott embereknek javasoljuk, ahol nyugodt környezetben lehetnek.

Olyan dolgokra kell itt gondolnunk, mint például:

  • ha kicsit testesebbek vagyunk és nem túl nagy a mozgásigényünk, ne válasszunk nagy mozgásigényű kutyát
  • ha ugyan kicsit testesek vagyunk, és azért akarunk kutyát, hogy a sétáltatás által mi magunk is mozogjunk kicsit, válasszunk olyan kutyát, aminek elegendő a napi 2-3 kiadós sétáltatás
  • ha a sport meghatározó része az életünknek, válasszunk olyan kutyafajtát, amit elvihetünk magunkkal akár futni vagy biciklizni
  • ha kisgyermek van a lakásban, akkor nem a legjobb választás a rágcsáló, hiszen a kisgyermek nem tudja, hogy kell megfogni egy ilyen pici állatot és akár kárt is tehet benne akaratlanul

A fent felsorolt szempontok átgondolása a háziállat és gazdi éltét is meghatározhatják.

Törekedjünk arra, hogy gazdi és kedvence is hosszú és boldog kapcsolatban tudjon élni!