Kutyát vagy cicát? És amúgy is milyet?

2020.09.18

Egy kiskutya vagy kiscica érkezése hosszútávon változtatja meg az életünket, ezért érdemes átgondolni, hogy milyen fajtát, neműt, szőrzetűt és honnan vigyünk haza.

Egyes macskafajták akár 20 évig is élhetnek, ezért érdemes néhány percet áldozni a kutakodásra.

Gondoljuk át, milyen cicát vagy kutyát szeretnénk hazahozni.

Az első kérdés, hogy fajtatiszta legyen vagy keverék?

Minden fajta cicának és kutyának más-más a temperamentuma, személyisége. Annak is utána kell járni, hogy az adott fajta milyen öröklött tulajdonságokkal bír, esetleg milyen öröklött betegségei lehetnek. A fajta betegségek előre vetítik a magas orvosi költségeket. Tájékozódjunk a szülőkről, ha tenyésztőtől hozzuk el, vagy a menhelyen született.

A fajta tiszta háziállatok akár nagyon drágák is lehetnek, míg egy cirmos vagy keverék kutyus valószínűleg ingyen elvihető.

Ha kitaláltuk, hogy melyik legyen, a következő kérdés a szőrzet átgondolása.

Alapvetően két típus van, a rövid- és a hosszúszőrű macskák illetve kutyák. Ezen belül azonban nem mindnek egyforma sűrű és hosszú. A hosszú szőrűn belül is elkülönítik a félhosszú szőrűt, mely a két fő típus között található. Kinézetre például sokkal közkedveltebbek a hosszú szőrű macskafajták, azonban mielőtt e mellett döntenénk, feltétlenül gondoljuk át az ezzel járó plusz munkákat.

A hosszúszőrű cicákat van, hogy naponta kefélgetni kell, míg ezzel szemben a rövid szőrűek ezt elvégzik maguknak. A hosszúszőrű kutyákat rendszeresen fürdetni, fésülni, kozmetikázni kell, és nagyon figyelni kell a kullancs és bolha veszélyre.

Minden macska és kutya hullajtja a szőrét, hosszúságtól és sűrűségtől függetlenül. A lakásban tartott állatok akár egész évben vedlik a bundájukat. Érdemes átgondolni, hogy a hosszú vagy a rövid szőrszálak zavarnának-e jobban a bútorokon vagy a ruhákon. A rövid is hullik csak talán kevésbé látványos.

Ha megvan, hogy fajtatiszta legyen-e vagy sem illetve, hogy hosszú legyen-e a szőre vagy sem, akkor utána kell járni, hogy honnan szerezzük be a cicánkat vagy kutyánkat.

Ha nem ragaszkodunk a fajta tiszta kedvenchez, akkor nyugodtan látogassunk el menhelyekre vagy állatorvosi rendelőkbe, ahova kirakják az újszülött és gazdikra váró állatokról az információkat. Ilyenkor érdemes körbe kérdezni barátok illetve rokonok körében, hogy nem tudnak-e örökbefogadható kiscicáról, kiskutyáról.

Ha menhelyi vagy háznál született kiscica vagy kiskutya mellett döntünk, akkor is érdeklődjünk a szülőkről, tulajdonságaikról, állapotukról, hogy látta-e már állatorvos és megkapták-e már a kellő oltásokat és kezeléseket. Hazahozatal előtt feltétlenül járjunk utána ezeknek, mert később nagy gondok adódhatnak ezek hiányából!

Ha menhelyről fogadunk örökbe kisállatot, ne lepődjünk meg, ha a menhelyen dolgozók előtte családlátogatást szeretnének tartani, hogy tudják, megfelelő helyre készül a kiválasztott. Nézzük ennek a jó oldalát és értsük meg, a gondozók lelkiismeretes munkáját.

Ha menhelyről viszünk haza kisállatot annak plusz értéke is van, hiszen megmentünk egy életet! Évente több ezer állatot altatnak el, mert nem találnak nekik gazdit. Az örökbefogadók általában szívesebben visznek haza kölyök állatokat. Azonban számos idősebb cica és kutyus is megtalálható ezeken a helyeken. Ha például egy nyugodt, szeretetre éhes cicát szeretnénk, bátran válasszunk idősebb menhelyi cicát.

Ha tenyésztőtől szeretnénk kutyánkat, macskánkat beszerezni, mindenképpen nézzünk utána a tenyésztőnek. Ne vegyünk állatot szaporítótól! Próbáljunk minél több információt szerezni róla és az eddigi almokról. 

A kölyköket ne válasszuk el 8 hetes kora előtt az alomtól! A macskák szocializációs szakasza a 4-16. hét között zajlik, ezért ebben az időszakban fontos a cicák kézhez szoktatása. Ezekben a hetekben kell a macskáknak a lehető legtöbb ingerrel (hangok, zajok, színek, szagok) találkoznia, hogy később kiegyensúlyozott cicák lehessenek.

Ugyan-ez igaz a kiskutyákra is. Kézhez szoktatásukat érdemes korán kezdeni.

Hím vagy nőstény háziállatot válasszak?

Ha a cicát vagy kutyát már kölyökkorában sterilizálják, gyakorlatilag mindegy. Mint majdnem minden állatfajnál, a macskáknál és kutyáknál is a hím a nagyobb testű. Ez talán sokaknál szempont lehet. Szeretet szempontjából szinte mindegy, a kanok és kandúrok is tudnak olyan bújósak lenni, mint a nőstények.

Az ivartalanításnak számos előnye van (egyes betegségek megelőzése, felesleges szaporulat megfékezése), de előtte mindenképpen tájékozódjatok állatorvosnál! Az állatorvost is nagy gonddal kell megválogatni!

Egy állatnál jobb a kettő?

Ha aggódunk, hogy kis kedvencünkkel nem lesz időnk eleget foglalkozni vagy idegeskedünk, hogy mi lesz vele otthon egyedül, amíg mi dolgozunk, távol vagyunk, azonban a lakás/ház alkalmas több háziállat befogadására is, akkor gondoljuk át, hogy nem érdemes-e egyszerre két kisállattal hazamenni?

A macska és a kutya is boldogabb, ha társasága van, legyen az egy másik cica, kutya vagy akár más háziállat. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha jól összeszoknak. Több lehetőségünk is van. Ha kiscicát vagy kiskutyát viszünk haza és társat szeretnénk neki, a legjobb, ha ugyanabból az alomból viszünk haza kettőt. Az is megoldás lehet, ha két felnőtt állatot fogadunk örökbe, akik ismerik egymást.

Azonban ha egy háziállattal kezdünk, de később úgy gondoljuk, hogy jó lenne mellé egy játszó pajtás, akkor lehetőleg egy éves kora előtt vigyük haza a második választottat, hogy könnyebben összeszokjanak.

Sajnos mindig benne van a rizikó, hogy sosem fogják megszeretni egymást, csak megtűrni.