A kutyák helyes etetése

2020.10.02

A kutyák ösztöneikből fakadóan minden eléjük tett élelmet megesznek, ezért a Gondos Gazdi feladata kiválasztani a megfelelő eledelt. De mit érdemes adni nekik?

A legjobb eledel tudatos kiválasztása a gondos gazdi legfőbb ismérve!

A megfelelő eledel kiválasztása elengedhetetlen a kutyák optimális fejlődéséhez.

A kutyatápok és eledelek sem egyformák. Ahogy a humán élelmiszerek között is, kutyánk eledelének minőségében is óriási különbségek vannak. Váltani csak és kizárólag jobb minőségű eledelre szabad!

Mikor hozzánk kerül egy kutyus, előtte mindenképpen tudakoljuk meg, hogy milyen táppal etették. Az eledelváltást mindig fokozatosan hajtsuk végre. Először keverve a régit az új választottal, majd körülbelül 7-10 nap alatt fokozatosan csökkentsük a régi tápot az új javára.

Mint minden élőlény, a kiskutyák életében is az első 1 év a fejlődésük legfontosabb szakasza. Hogy kutyánk egészséges felnőtt kutyává váljon, kiegyensúlyozott és egészséges étrendre van szüksége, amit a szuper prémium és más első osztályú kutyaeledelekkel tudunk biztosítani. Kölyökkorban kiemelten fontos a jó táp megválasztása, mert a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen antioxidánsokat, tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak.

A kölyökkutyák is az elején többször esznek keveset egy nap. 3 hónapos korig 4-5 étkezés, 3 hónapos kortól napi 3 étkezés, majd fél éves korától lehet átállni a napi 2 étkezésre.

A kutyák ösztöneikből fakadóan minden kitett élelmet megesznek és mindig a legfinomabb falatokkal kezdik, biztos, ami biztos alapon. Kutyatartóknak fontos feladatuk, hogy kialakítsák a kutyák napi ritmusában a kétszeri étkezést és ehhez következetesen tartsák is magukat.  A napi egy etetést a szakemberek nem javasolják. A szervezetüket megviseli az egyszeri étkezés, a vércukorszintjük is megugrik, ahogy az embereknek sem tesz jót, ha naponta egyszer esznek egy nagyot, főleg este. Ezért alakítsuk ki féléves kortól a napi 2 étkezést, mindig a séták utánra időzítve.

A tápok között alapvetően kétféle létezik, a száraz- és a nedvestápok. A legújabb technológiáknak köszönhetően azonban már létezik egy harmadik változat is, a nedves-száraztáp, melynek maximális nedvességtartalma a száraztápkategórián belül. Ilyen eledel a Platinum Natural és az Eden Semi-Moist tápok.

SOHA NE ADJUNK ENNI A KUTYÁNAK SÉTÁLTATÁS ELŐTT! A vacsora ideje mindig a sétáltatás után jön el. A kutyák hajlamosak bélcsavarodásra, ami nagyon veszélyes rájuk nézve, ezért fontos, hogy az étkezések után kutyusunk pihenjen.

Mivel a kutyák mindent felfalnak, ami a táljukba kerül, ügyeljünk rá, hogy ne etessük túl őket. A kutyánk korát, testtömegét és napi mozgási szokását figyelembe véve adagoljuk a száraz tápot. Ügyeljünk rá, hogy teljesértékű szárazeledelt válasszunk. Sajnos sok esetben feltüntetik a tápon, hogy teljesértékű eledel, de a valóságban ez nem állja meg a helyét. Mindig tájékozódjunk róla, hogy mi van a tápban. A szójára nagyon sok kutya allergiás, ami a rosszabb minőségű tápokban általában megtalálható, mert olcsóbb, mint a hús. Érdemes tudni, hogy a gyártóknak nem kötelességük feltűntetni, ha az eledelben szója található. Sok gazdi csak onnan tudja, hogy szójás tartalmú táppal etette a kutyáját, hogy kijönnek az allergiás reakciók. Érdemes olyan tápot választani, aminél direkt kiemelik, hogy nem tartalmaz szóját.

A csirkeallergia azonban tévhit. Sajnos szájról szájra terjed, hogy a kutyák a csirkére allergiásak. Ez azonban nem igaz. Ugyan létezik olyan kutya, aki allergiás a csirkefehérjére, ez 100.000 kutyából 1. Amire azonban allergiásak, azok az adalékanygak, színezékek, ízfokozók, tartósítószerek. Ha azt halljuk, hogy a kutya csirkeallergiás, érdeklődjünk, hogy pontosan milyen táppal etetik. Ki fog derülni, hogy abban a tápban csirke soha nem is volt, csak némi baromfifehérje az adalékanyagok mellett. Ne féljünk a csirkehúsos tápoktól! A legkiválóbb márkáknak mind van tiszta csirkehúsos tápja. Ha a kutyák allergiásak lennének, nem lennének szuperprémium csirke alapú tápok sem :). Illetve a gyógytápok sem lennének szinte mind csirke alapúak. Az igazság ezzel szemben az, hogy a 10 húsfehérje közül allergizáló szempontból a csirke a 10. helyen van. Igen, a marha, bárány és lazac is allergénebb, mint a csirke. A legtisztább és legkönnyebben emészthető húsfehérje, a csirke.

A nedves eledel általában csak kiegészítő etetésre szolgál a száraz mellé. Akadnak teljesértékű nedves eledelek is, amik fedezik a kutya tápanyagszükségleteit, azonban ezek jóval drágábbak és általában gyógytápok. Ezek a konzerv eledelek elsősorban beteg, idős kutyák és macskák etetésére szolgálnak, mint például a PettBull konzervek. Mivel minden nedves eledel 80%-a tiszta víz, nem képesek teljesértékű eledelként funkcionálni. Emiatt kell törekedni arra, hogy minőségi, valóban teljesértékű száraz tápot adjunk a kutyának. Ha ragaszkodunk a nedves eledelhez is, akkor viszont tartsuk szem előtt, hogy abból is, a minél magsabb hústartalmú és adalékanyagmentes konzervet adjunk a száraz eledel mellé.

Napjainkban sajnos nagyon felkapottak lettek a borzasztó olcsó konzerveledelek. Mint gondos gazdik és olyan gondolkodású emberek, akik a legjobbat szeretnék az állatoknak, kérünk mindenkit, hogy NE VEGYE meg ezeket az eledeleket. Ha nincs pénzünk a minőségibb konzervekre, akkor inkább ne adjunk konzervet a kutyának. Gondoljunk bele, hogy mi lehet abban a másfél kilogrammos konzervben, ami alig 170 Ft?! Mennyi lehet benne vajon a hús, zöldség vagy bármilyen tápanyag? Semmi! Csak víz, adalékanyagok, tartósítószerek, ízfokozók, gabonák és szója...

Tipp: Felnyitás után konzervdobozban semmilyen élelmet ne hagyjunk, mert rontja az élelmiszer minőségét. A maradékot tegyük át egy műanyag ételtartóba és úgy tegyük be a hűtőbe. 

Ha nekünk nem hisz, kérdezze meg állatorvosát ezekről a túl olcsó, hipermarketekben kapható konzervekről és tápokról. Mindenkit óva intünk a szupermarket minőségű tápoktól.

Az alapszabály, hogy ne vegyünk olyan eledelt az állatainknak, melyek megtalálhatók az élelmiszerboltok, drogériák polcain. A saját márkás termékeket se vegyük meg! A megbízható tápokat erre szakosodott boltokban tudjuk beszerezni. Ezeket a márkákat a gazdik sok esetben nem is ismerik, hiszen nem reklámozzák őket tévében és óriásplakátokon. 

Gondoskodjunk róla, hogy a szárazeledel mellett mindig legyen friss ivóvize a kutyának!

Sok kutya nem szereti az állott vizet és legszívesebben a csapból folyó vizet fogyasztja. Ha ilyen kutyusunk van, javasoljuk az automata itatókat, melyben a vizet elég naponta egyszer, nyári időszakban naponta kétszer cserélnünk. Kánikulai időszakban, nyugodtan dobjunk 1-2 jégkockát a vízbe.

A kutya és a hányás

Ne aggódjunk, ha kutyánk időnként öklendezik vagy hány, ez teljesen normális. Sétáltatásnál ki fogja magát kúrálni egy kis fűevéssel. A fű legelése segít a gyomorsav természetes ürítésében. Hagyjuk, hogy a kutya legeljen, tudja, hogy erre szüksége van. Ha azonban a hányás rendszeres, keressük fel az állatorvost!

INGYENES ETETÉSI TANÁCSADÁS A HAPPY PET-NÉL!

Nem vagy biztos benne, hogy megfelelő tápokkal eteted-e kutyádat, de mindenképpen a legjobbat szeretnéd kedvencednek?

Küldj egy levelet az info@happypet.hu e-mail címre és írd meg, mivel és hányszor eteted a kutyádat.

Mi áttanulmányozzuk az általad leírtakat, és ha szükséges, ingyenes tanácsot adunk a helyes etetéshez.

Hogy minél tökéletesebb tanácsot tudjunk adni, ne felejtsd el megírni az alábbi tulajdonságokat:

  • kutyus kora
  • kutyus fajtája
  • kutyus súlya
  • esetleges étel allergia, érzékenység
  • válogatós-e vagy sem
  • milyen szárazeledelt kap és hányszor naponta
  • milyen nedves eledelt kap és hányszor naponta

Jelige: Gondos Gazdi Vagyok!