Macskaápolási kisokos

2020.11.02

Szőr-, fül- és szájápolás, élősködőellenes kezelés, szobatisztaság - amire kezdő gazdiként jobb, ha felkészülsz

Élősködőellenes kezelések

Ha kijárós a cicánk, ha nem, a bolha és kullancsellenes kezelések akkor is elengedhetetlenek. Természetesen itt is többféle megoldás közül választhatunk. Vannak a klasszikus nyakörves riasztók, az állatra csepegtethető (spot on) szerek. Ezek közül is vannak, amiket havonta kell cserélni/adagolni, de vannak, amik 3-6 hónapos védelmet is tudnak biztosítani. Vannak ma már spray formájában is használható, kiegészítő készítmények.

A különböző, hatóanyag tartalmú szereket sose használjunk egyszerre a túladagolás veszélye miatt!

Ezen felül gondolnunk kell a macskák szervezetében lévő élősködőkre is. Háromhavonta féreghajtó tablettát vagy rácsepegtető oldatot kell adni a macskáknak. Ezt az állatorvosnál, állatpatikában tudjuk beszerezni és mi magunk is be tudjuk adni a cicánknak.

Ápolási felszerelések

Szőr ápolása

A macskákat a szőrük alapján három típusba lehet sorolni. Vannak a rövid szőrűek, a félhosszú és a hosszú szűrűek. A rövid szőrű macskák szőrét is ápolni kell, csak sokkal kevésbé intenzíven. Azonban, ha félhosszú- vagy hosszú szőrű cicánk van, a bundáját heti-, vagy egyes fajtáknál akár napi rendszerességgel kefélgetni kell. Ennek több oka is van. Egyrészt, hogy minél kevesebb szőrt hullajtson a környezetében, másrészt hogy kevesebbet nyeljen le mosakodás közben és végül, hogy ne csomósodjon össze.

Ha kiscica érkezik az otthonunkba, célszerű minél korábban hozzászoktatni a fésülködéshez. A cicák ebben is különböznek egymástól, vannak cicák, akik egyszerűen imádják, ha fésülgetik őket és igénylik is, míg a többi a kefe puszta látványától is a lakás legtávolabbi pontjára menekül.

Sajnos azonban a bunda karbantartása fontos dolog. Fésülés közben könnyen beláthatunk a szőrszálak közé és így nagyobb az esélye annak is, hogy megtaláljuk az esetleg belekerült kullancsokat, bolhákat.

Természetesen a fésű és kefe kínálat is hatalmas, kezdve az egyszerű egysoros fésűtől a kis kefén át az aljszőrzet eltávolítókig.

Karmok ápolása

A karmok ápolása elengedhetetlen teendője egy gondos gazdinak. Ha sokáig hagyjuk nőni, befelé kunkorodik. A hosszú karom sokkal könnyebben be tud akadni egyes dolgokba, ami akár be is szakadhat, ami nagyon fájdalmas és veszélyes lehet. Másrészt mert a macskák karma borzasztóan éles és hegyes. Főleg, ha kisgyerek van a családban fontos, hogy a cica ne tudjon veszélyesen karmolni.

A legjobban használható karomvágók a macskák quillotine jellegűek. Mindig nagyon óvatosan vágjunk karmot! Nem szabad túl mélyen, nehogy belevágjunk a karomban húzódó érbe. Inkább csak a hegyét vágjuk le. Ha éles eszközzel vágjuk és gyorsan, az biztosan nem fájdalmas a macskának. Ne okozzunk fájdalmat! Ha véletlenül így teszünk, félő, hogy soha többé nem engedi, hogy a karmához közelítsünk.

Száj- és fülápolás

Ugyancsak fontos dolog a macskák szájának higiéniás ápolása is. A macskák a kutyákkal ellentétben nem képesek óriási fogtisztító termékeket rágcsálni, így ez a lehetőség kilőve. Vannak, akik már kiskortól hozzászoktatják a cicájukat a fogkefe használatára és hetente kefélik a fogukat. Természetesen nem emberi fogkrémmel. A macskák utálják a mentol szagát így a fogkrémét is. Vannak direkt erre a célra alkalmas krémek és porok.

Azonban, ha úgy gondoljuk, hogy nem fogjuk a macskánk fogát kefélgetni, a legjobb megoldás, ha speciális tápot veszünk erre a célra. Ezek a tápok direkt nagyobb szeműek, hogy jól meg kelljen rágnia a cicának. Ezeket a tápokat a száraz táphoz adagolva adhatjuk, ezzel elérhető a fogak tisztán tartása.

Vannak egyes macska típusok, amiknél nagyon oda kell figyelni a fogkőképződésre. Ezeknél a cicáknál körülbelül 4 éves koruk után, állatorvosnál altatás mellett géppel távolítják el a fogkövet, azonban az altatás egy bizonyos kor után már veszélyes, ezért a megelőzés elengedhetetlen.

A fülüket rendszeresen figyelni kell. Párhavonta érdemes fültisztító folyadék segítségével áttisztítani. Azonban, ha gyulladást észlelünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Szobatisztaságra szoktatás

A macskák rendkívül tiszta állatok. Éppen ezért nem is szeretik akárhova elhullajtani végterméküket. Gyakorlatilag pár napon belül szobatiszták lesznek, így szinte biztos, hogy mire hazaviszed, a cica már tudni fogja, hogy kell használni az almot. Ebben az esetben, amikor hazavisszük, nem kell mást tennünk csak egyszer beletenni a picit a feltöltött alomtálcába. Innentől tudni fogja, hogy merre található és ettől a pillanattól kiscicánk mindig el fog vonulni dolgát végezni.

Ha a kiscica nyitott alomtálcához volt szokva és szeretnénk, ha nálunk fedeleset használna, csak annyit kell tennünk, hogy a fedőt az elején még nem rakjuk a tálcára, hanem mellé a földre. Így a kíváncsi cicusunk be tud bújni alá, hogy felfedezze. Mikor már magabiztosan használja az almot és a fedelét is, nyugodtan tegyük rá a tetőt, már nem fog félni tőle.

Ha tenyésztőtől hozzuk haza a cicát, érdemes megkérdezni, hogy milyen típusú almot használtak. Először érdemes ezt a típusú almot beszerezni, mert már ismerős a számára. Pár napon belül persze át tudjuk szoktatni az általunk preferált alomra.