A macskák helyes etetése

2020.10.01

A legjobb eledel tudatos kiválasztása a gondos gazdi legfőbb ismérve!
 A megfelelő eledel kiválasztása elengedhetetlen a macskák optimális fejlődéséhez.


Mint minden élőlény, a kiscicák életében is az első 1 év a fejlődésük legfontosabb szakasza. Hogy cicánk egészséges felnőtt macskává váljon, kiegyensúlyozott és egészséges étrendre van szüksége, amit a szuper prémium macskaeledelekkel biztosítani tudunk. 

Mikor hozzánk kerül egy cica, előtte mindenképpen tudakoljuk meg, hogy milyen táppal etették. A cicák fajtától függetlenül nagyon válogatósak lehetnek, ezért az eledelváltást mindig fokozatosan hajtsuk végre. 

Az állatetetés alapszabálya, hogy ne adjunk olyan eledeleket nekik, amiket bárhol meg tudunk venni (hiper- és szupermarketek, kis élelmiszer boltok, drogériák...).

A minőségi tápokat csak minőségi szakboltokban lehet beszerezni. Ezeket a márkákat a gazdik sok esetben nem is ismerik, mert nem reklámozzák őket tévében és egyéb helyeken, és nem lehet őket akárhol beszerezni.

Ezek a márkák nem tartalmaznak szóját, ízfokozót, színezéket, tartósítószert és egyéb adalékanyagokat, melyek a szupermarket minőségű tápok viszont sajnos mind.

A jó tápnak nagyon magas a hústartalma (min 60-70%!) (hiszen a macska ragadozó) és minimális a gabonatartalma vagy nem is tartalmaznak gabonaszármazékokat.

Sajnos az ízfokozós tápokhoz szokott macskákat nehéz a minőségi tápokra átállítani, ezért célszerű minél fiatalabb korában a minőségi tápokkal etetni. 

A macska addiktív állat, ami azt jelenti, hogy egy ízhez hozzá tud szokni. Ez nagyon veszélyes, mert ha valamiért a későbbiekben nem ezt kapja, a természetben egyedülállóan képes éhen halni. Emiatt a macskákat többféle márkával kell etetni, vagyis 2-3 prémium márkának a száraztápját összekeverve kellene neki adni, hogy ezt az addiktivitást kikerüljük.

A macskaeledeleknek két féle változata létezik a száraz- és a nedvestápok.

A macska evolúciós okokból nem habzsol, ezért ajánlott egész nap kint tartani a száraz eledelt, hogy cicánk egész nap kedve szerint ehessen belőle. Így megy a természetben is. Pont emiatt nincs javasolt etetési adagjuk. Állatorvosok is megerősítik, hogy a macska egyáltalán nem olyan, mint másik négylábú barátaink; azaz nem falják fel egy ültükben az összes kirakott finomságot, mint a kutyusok. A macskák akkor esznek, amikor valóban éhesek. Ez lehet éppen 3 falat vagy egy fél tálka.

A nedves tápot azonban ne hagyjuk kint az etetőtálban egész napra, főleg ne nyáron!

Praktikus megoldás lehet, ha a nedves tápnak (alutasakos, alutálkás, konzerv) csak a felét adjuk oda egyszerre, így az biztosan el is fogy egy alkalommal. 

Tipp: Felnyitás után konzervdobozban semmilyen élelmet ne hagyjunk, mert rontja az élelmiszer minőségét. A maradékot tegyük át egy műanyag ételtartóba és úgy tegyük be a hűtőbe.

A nedves eledel használata elhagyható. Kaphat, ha szükségesnek érzi a gazdi, de csak a minőségieket, amik nem tartalmaznak ízfokozót és egyéb adalékanyagot. Minden nedves eledel 80%-a ivóvíz, ezért sosem teljesértékű eledel. Főleg a folyadék pótlására alkalmas, de hosszú távon alultápláljuk vele a cicát, ha csak ezzel etetünk.

Tévhit, hogy a cicának tehéntejet kell adni! Sok kiscicánál hasmenés léphet fel tehéntej fogyasztás után. Ha tejet szeretnénk, javasoljuk a direkt cicák számára készített macska tejet. 

Azonban, ne feledjük, mindig legyen kint friss víz a cicánk számára! Sok cica nem szereti az állott vizet és legszívesebben a csapból folyó vizet fogyasztják. Ennek természetesen hangot is adnak. Nagyon fárasztó tud lenni, főleg nyár éjszakánként, ha a cicánk megállás nélkül vízért nyávog. Ennek kikerülésére jó megoldás az automata itató, melyben a vizet elég naponta egyszer, nyári időszakban naponta kétszer cserélnünk. Kánikulai időszakban, nyugodtan dobjunk 1-2 jégkockát a vízbe.

A macska és a hányás

Ne aggódjunk, ha cicánk időnként öklendezik vagy szőrlabdát hány, ez teljesen normális. Ha kijárós cicánk van, akkor ki fogja magát kúrálni egy kis fű evéssel. Ha benti cicánk van, érdemes otthon macskafüvet tartani, hogy a cica legelhesse, ha ég a gyomra. Ha azonban a hányás rendszeres, keressük fel az állatorvost!

Egyes tápok úgy lettek kifejlesztve, hogy direkt magas rosttartalommal rendelkeznek, melyek segítenek lecsökkenteni a szőrgombócok gyomorba jutását. 

A megfelelő táp kiválasztása

A legfontosabb azonban, hogy vásárlás előtt mindig tájékozódjunk az adott eledel összetevőiről. Éppúgy, ahogy a humán élelmiszerek esetében is, a kisállat tápok minősége és tartalma között is óriási különbségek vannak. A jó tápban minden tápanyag megtalálható, ami a kisállatok egészséges fejlődéséhez, életéhez elengedhetetlen. Győződjünk meg róla, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaz az adott táp és kerüljük a szója tartalmú készítményeket! A szójára sok kisállat allergiás, ami nagyon komoly következményekkel járhat. A legjobb megoldás, ha az állatorvosunk véleményét is kikérjük a választott táp használata előtt. Ne hagyjuk magunkat becsapni, a teljesértékű táp felirat sok esetben nem fedezi a valóságot!

A duci kiscicából általában kövér macska válik. Sajnos a nem megfelelő típusú eledel elősegítheti macskánk túlsúlyosságát. Mindig tartsuk szem előtt, hogy ha macskánk kövér, azzal neki ártunk a legtöbbet. A kövér cicák, ugyanúgy, ahogy a kövér emberek is, nem érzik jól magukat a bőrükben. A macska alapvetően nagyon hajlékony, rendkívül tiszta állat, aki a tisztaságát a naponta több órán át tartó gondos fürdéssel éri el. El tudjuk képzelni, micsoda nehézséget okoz egy dagi cicának, hogy lenyalogassa a hátsó lábát? Vagy, hogy mennyi játékélménytől esik el, mert nem képes kergetni a repkedő rovarokat, mert 3 lépés után elfárad?

Gondos gazdi lévén, a saját felelősségünk, hogy megfelelő tápot válasszunk cicánknak.

Sajnos sok macskaeledelben olyan nemkívánatos töltelékanyagok találhatók, melyek minősége több mint nem kielégítő. Kifejlett macskák esetében is sok káros következménnyel járhat a helytelen tápokkal történő etetés, de ha kölyökkorban rossz tápot választunk, az a cicánk egész életére negatívan fog hatni. Hogy honnan tudjuk, hogy melyek a nem kívánatos tápok? Onnan, hogy hiába adtuk oda a cicánknak a számára elegendő mennyiséget a tápból, mégis többet akar enni belőle gyakrabban. Ez azért van, mert olyan ízfokozókat tesznek bele, amitől a cica folyamatosan enni szeretné és mivel nincs benne kellő minőségű és mennyiségű tápanyag, folyamatosan éhségérzete marad. Sajnos sok gazdi ezt úgy értékeli, hogy "jaj de jó ez a táp, hogy szereti a cicám, folyamatosan nyávog, hogy szeretne még belőle, ezért adok is neki, hogy boldog legyen". Hiába szeretnénk a legjobbat kis kedvencünknek, ezzel sajnos csak ártunk.

Oldalunkkal szeretnénk megkönnyíteni a gazdik dolgát. A nálunk kapható tápok valóban mind teljesértékű szuper prémium és prémium tápok!

A jó minőségű, megbízható macskaeledeleket úgy fejlesztették ki, hogy megfelelő arányban tartalmazzanak valamennyi tápanyagot, melyre a macskáknak biológiai szükségletük van. Ezen tápanyagok kiegyensúlyozott arányával a cicák nem érzik üresnek a hasukat egy-egy étkezést követően. Sok kutatással és a macskák alapvető szükségleteinek figyelembe vételével fejlesztették ki ezeket a tápokat, melyekben megtalálható valamennyi ásványi anyag és vitamin, mely a kiscicák egészséges fejlődéshez kellenek, valamint a felnőtt macskák kiegyensúlyozott táplálkozását biztosítják. A megfelelő tápanyagok semmi esetben sem tartalmaznak szóját! Tudnunk kell, hogy a tápokon nem kötelesek a gyártók feltűntetni, ha szóját tartalmaznak. Érdemes olyan tápot választani, melynél kiemelik, hogy nem tartalmaz szóját.

Tippünk gondos gazdiknak: ne dőljünk be a csábító reklámoknak! A cuki cica képe és a szép csomagolás megtévesztőek.

A nálunk kapható tápok elsőre kicsit drágábbnak tűnnek, mint a hipermarketek polcain található társaik, viszont ezek használatával biztosak lehetünk, hogy minden szükséges tápanyagot megadunk kis kedvencünknek, hosszútávon megőrizve egészségüket. Mivel a minőségi tápokból a kutya kevesebbet eszik és mellé nem kell drága vitaminokkal pótolnunk a hiányzó tápanyagokat, valójában a prémium etetés jóval olcsóbb, mint a silány tápos etetés. 

INGYENES ETETÉSI TANÁCSADÁS A HAPPY PET-NÉL!

Nem vagy biztos benne, hogy megfelelő tápokkal eteted-e cicádat, de mindenképpen a legjobbat szeretnéd kedvencednek?

Küldj egy levelet az info@happypet.hu e-mail címre és írd meg, mivel és hányszor eteted a cicádat.

Mi áttanulmányozzuk az általad leírtakat, és ha szükséges, ingyenes tanácsot adunk a helyes etetéshez.

Hogy minél tökéletesebb tanácsot tudjunk adni, ne felejtsd el megírni az alábbi tulajdonságokat:

  • cica kora
  • cica fajtája
  • esetleges étel allergia, érzékenység
  • válogatós-e vagy sem
  • milyen szárazeledelt kap és hányszor naponta
  • milyen nedves eledelt kap és hányszor naponta

Jelige: Gondos Gazdi Vagyok!