Milyen a jó táp?

2020.11.02

Hogyan válasszam ki a megfelelő tápot? Mitől is jó egy táp?


A legfontosabb, hogy vásárlás előtt mindig tájékozódjunk az adott eledel összetevőiről. 

Éppúgy, ahogy a humán élelmiszerek esetében is, a kisállat tápok minősége és tartalma között is óriási különbségek vannak. A jó tápban minden tápanyag megtalálható, ami a kisállatok egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. Győződjünk meg róla, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaz az adott táp és kerüljük a szója tartalmú készítményeket! A szójára sok kisállat allergiás, ami nagyon komoly következményekkel járhat. Ne hagyjuk magunkat becsapni, a teljesértékűtáp felirat sok esetben nem fedezi a valóságot!

Hogyan kell értelmezni a táp leírásában az összetevőket?

Törvényi előírás, hogy a táp összetevőit csökkenő sorrenben kell feltüntetni. Vagyis, amiből a legtöbb van a tápban, az van az első helyen. Tehát a jó tápok összetevői MINDIG HÚSSAL kezdődnek! De sok cég kijátsza a szabályokat, ne hagyjuk magunkat. Ha az adott táp első helyén valamilyen hús (álatlában húsliszt) szerepel, akkor győződjünk meg, hogy a második, harmadik és negyedik helyen mi található. Ha ugyanis a felsorolás úgy folytatódik, hogy kukorica valamint más gabonák, akkor máris tudhatjuk, hogy nem a húsból van a legtöbb a tápban. Azonban, ha a következő helyeken is állati származékok (más fajta hús, belsőségek) szerepelnek, biztosan jó tápnál járunk. A magas kategóriás tápokon az összetevők mögött a százalákot is megtaláljuk, így biztosak lehetünk benne, hogy miből mennyi szerepel az adott tápban.

Óvakodjunk az olyan tápoktól melyekben szerepelnek az alábbi összetevők: hús és egyéb állati származékok, gabona származékok, szója, nátrium (ízfokozó), színezékek.

Sajnos sok esetben feltüntetik a tápon, hogy teljesértékű eledel, de a valóságban ez nem állja meg a helyét. Mindig tájékozódjunk róla, hogy mi van a tápban. A szójára a rosszabb minőségű tápokban általában megtalálható, mivel olcsóbb, mint a hús. Érdemes tudni, hogy a gyártóknak nem kötelességük feltűntetni, ha az eledelben szója található. Sok gazdi csak onnan tudja, hogy szójás tartalmú táppal etette a kutyáját, hogy kijönnek az allergiás reakciók. Érdemes olyan tápot választani, aminél direkt kiemelik, hogy nem tartalmaz szóját. 

A nem megfelelő típusú eledel elősegítheti a kutyák és macskák túlsúlyosságát. Mindig tartsuk szem előtt, hogy ha kisállatunk kövér, azzal neki ártunk a legtöbbet. A kövér állatok, ugyanúgy, ahogy a kövér emberek is, nem érzik jól magukat a bőrükben. A kutyának fajtától függetlenül, lételeme a futás. Gondoljunk a szegény dagi kutyusokra, akik csak ülnek a futtató közepén és szomorúan nézik a többi boldogan szaladgáló társukat. Vagy a dagi macskákra, akik nem képesek fürdetni magukat mert nem érik el testük minden pontját.

Figyeljünk oda a helyes etetésre. Hogy a kisállat mit eszik és mennyit, a gazdi felelőssége! Soha ne etessük túl, soha ne etessük jutalomfalattal, csak úgy. A jutalomfalat, ahogy a nevéből is kitűnik, jutalmazásra van. A kutya akkor lesz kunyerálós, ha kap érte valamit. Ok és okozat; ha kér kap, tehát kér, mert kap!

Gondos gazdi lévén, a saját felelősségünk, hogy megfelelő tápot válasszunk a kisállatunknak.

Sajnos sok eledelben olyan nem kívánatos töltelékanyagok találhatók, melyek minősége több mint nem kielégítő. Kifejlett kutyák és macskák esetében is sok káros következménnyel járhat a helytelen tápokkal történő etetés, de ha kölyökkorban rossz tápot választunk, az az egész életükre negatívan fog hatni.

Hogy honnan tudjuk, hogy melyek a nem kívánatos tápok, ha az összetevőkre eddig nem figyeltünk? Onnan, hogy hiába adtuk oda a számára megfelelő mennyiséget a tápból, mégis többet akar enni belőle, egyre gyakrabban. Ez azért van, mert olyan ízfokozókat tesznek bele, amitől folyamatosan enni szeretnék és mivel nincs benne kellő minőségű és mennyiségű tápanyag, folyamatosan éhségérzetük marad. Sajnos sok gazdi ezt úgy értelmezi, hogy "jaj de jó ez a táp, hogy szereti a kutyám/cicám, folyamatosan kunyerál, mert szeretne még belőle, ezért adok is neki, hogy boldog legyen". Hiába szeretnénk a legjobbat kis kedvencünknek, ezzel sajnos csak ártunk.

A jó minőségű, megbízható eledeleket úgy fejlesztették ki, hogy megfelelő arányban tartalmazzanak valamennyi tápanyagot, melyre a kutyáknak és macskáknak biológiai szükségletük van. Ezen tápanyagok kiegyensúlyozott arányával az állataink nem érzik üresnek a hasukat egy-egy étkezést követően. Sok kutatással és az alapvető szükségleteiknek figyelembe vételével fejlesztették ki ezeket a tápokat, melyekben megtalálható valamennyi ásványi anyag és vitamin, mely a kölykök egészséges fejlődéshez kellenek, valamint a felnőttek kiegyensúlyozott táplálkozását biztosítják. Sok eledel tartalmaz jótékony antioxidánsokat, melyek az immunrendszert erősítik.

Tippünk gondos gazdiknak: ne dőljünk be a csábító reklámoknak! A cuki mosolygós, lebegőfülű kutyi és a gyönyörű doromboló cica képe, valamint a szép csomagolás megtévesztőek. A szuper prémium tápokat nem reklámozzák tévében és óriásplakátokon.

A nálunk kapható tápok elsőre kicsit drágábbnak tűnnek, mint a hipermarketek polcain található társaik, viszont ezek használatával biztosak lehetünk, hogy minden szükséges tápanyagot megadunk kis kedvencünknek, hosszútávon megőrizve egészségüket. Mivel a minőségi tápokból a kutya kevesebbet eszik és mellé nem kell drága vitaminokkal pótolnunk a hiányzó tápanyagokat, valójában a prémium etetés jóval olcsóbb, mint a silány tápos etetés.